Stabilisering i dybden med peler støpt på stedet

Eksempelstudie

Skrevet av: Karina Lumholt

I den lille landsbyen Aalen sørvest i Tyskland bygger Palm Paper Factory GmbH en ny papirfabrikk på sandrik grunn. Prosjektet til en halv million euro skal stå ferdig i 2022, og vil romme tunge papirmaskiner i et stort bygningskompleks. Derfor må fundamentet stabiliseres med betongpeler støpt ned i bakken.

Det østerrikske byggefirmaet Hilti&Jehle skal utføre pelearbeidet, som vil ta ca. seks måneder. Hilti&Jehle har arbeidet med maskinstyring siden 2013, og bruker Liebherr LRB355-maskinen. Dette er en anvendelig maskin som veier 105 tonn og som når hele 33,5 meter. Den kraftige maskinen er utstyrt med den nye Leica iCON iRP3 maskinstyringsløsningen for borerigger og pelerigger fra Leica Geosystems.

«Vi borer ut hele hullet i bakken. Jordboret i midten fjerner jorden, og deretter fylles hullet med jernarmert betong», forklarer Markus Mähr, som er prosjektleder hos Hilti&Jehle.

Jobben utføres også mye raskere, takket være iRP3s automatiske navigasjonsfunksjon. Markus Mähr anslår at de klarer å drive over 40 peler per dag, sammenliknet med bare 30 peler uten maskinstyring.

«Én av fordelene med å bruke et digitalt mønster på løs jord som her, er at tradisjonell spraymerking forsvinner lett når det regner og når maskinene jobber på stedet. Dette skjer selvsagt ikke med et digitalt mønster», sier Mähr.

En Liebherr-integrert løsning


En Liebherr-integrert løsning

En Liebherr LRB355-pelerigg utstyrt med maskinstyring fra Leica Geosystems

Maskinen i Aalen er et eksempel på en maskinstyringsløsning fra Leica Geosystems som er integrert med Liebherrs egen sensorkonfigurasjon. Dette er et eksempel på en «Leica-klar» leveranse, der maskinen leveres med alle kabler fra Liebherr-fabrikken og med Liebherrs egne sensorer.

«Fordelen med at maskinen leveres Leica-klar’, er at vi kan installere maskinstyringsløsningen og så er maskinen klar til bruk på under to timer», forklarer Reto Bardill, som jobber med teknisk støtte hos Leica Geosystems.

Integreringen mellom Leica Geosystems' maskinstyringsløsning og Liebherrs pelemaskin stopper imidlertid ikke der. Leica iRP3 er kompatibel med Liebherrs system for behandling av dataregistrering, PDE. Det betyr at informasjonen om eksisterende anlegg eksporteres direkte til Liebherrs eget dataregistrerings- og rapporteringssystem for eksisterende anlegg.

«Det var faktisk Liebherr som anbefalte å installere iPR3-løsningen på peleriggen», forklarer Mähr.


Utforske nye muligheter med Leica MC1

Peler stabiliserer den myke grunnen før byggingen av en ny fabrikk.

Den nye programvaren, Leica MC1, gir peleriggoperatøren et mer intuitivt og grafisk brukergrensesnitt. Driftsskjermbildet kan konfigureres for sylindervisning, slik at operatøren har god oversikt over de ferdige pelene og dem som gjenstår.

Som en del av den komplette løsningen fra Leica Geosystems støtter nå Leica MC1 verktøyet for skybasert samarbeid, Leica ConX, der brukere kan dele, visualisere og rapportere data i sanntid. ConX brukes av Hilti&Jehle til modelloverføringer og fjernkommunikasjon. Bardill logger på ConX fra kontoret sitt i Sveits og inn på panelet til maskinen i Tyskland for å tilby fjernopplæring, fjernfeilsøking og fjernkommunikasjon.

«Den nye maskinstyringsløsningen for rigger tilbyr nye funksjoner og støtter filformatene IREDES, KOF og LandXLM med det nye, brukervennlige 3D-grensesnittet i Leica ConX», forklarer Petter Heyerdahl, som er produktansvarlig for riggløsninger hos Leica Geosystems.

Kontakt Leica Geosystems

Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.
Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.