Kundberättelse: Taratest & AP20

Bland de första att investera i nya AP20 Autopole var Taratest Oy, ett finskt företag som specialiserat sig på geoteknik

I mars lanserade Leica Geosystems nya AP20 Autopole för mättekniker med buller och bång. Leica AP20 Autopole är den smarta lösningen för totalstationer som gör att du enkelt kan mäta med lutande stav, hitta ditt mål och automatiskt uppdatera ändrade stavhöjder. Bland de första att investera i nya AP20 Autopole var Taratest Oy, ett finskt företag som specialiserat sig på geoteknik. Taratest Oy

Taratest erbjuder tjänster inom mark- och bergundersökning, mätteknik, byggmätning, miljömätning och modellering, registrering av verkliga miljöer, informationsmodellering samt geoteknisk design och miljödesign. 

Tuukka Räsänen, COO på Taratest, förklarar varför företaget valde att investera:– AP20 ger den automatisering vi har väntat på för att göra fältarbetet enklare, snabbare och roligare.

Tuukka förklarar vidare att utmaningen med mätarbetet har varit att öka effektiviteten i fält. Timersättningsbaserad verksamhet börjar bli föråldrad eftersom projekten ofta genomförs i form av kontrakt. AP20 effektiviserar arbetet på fältet och kontoret, vilket ökar företagets vinst. Även Taratests kunder drar nytta av effektiviteten hos AP20 eftersom arbetet utförs snabbare och mindre tid tillbringas i fältet och på kontoret.

– Mätteknikern kan utföra mer arbete från samma TPS-station. Automatiska funktioner minskar risken för de vanligaste mänskliga felen (fel stavhöjd). Det gör att man inte behöver kontrollera lika många detaljer på kontoret, säger Tuukka.

 

Taratest, Leica AP20 Autopole

Petteri Lappalainen, ny Key Account Manager för Surveying Solutions på Leica Geosystems, förklarar att Taratest sedan många år är kund och partner på flera olika sätt. – Vi har en god och öppen relation och vårt gemensamma mål är att utveckla verksamheten inom båda företagen. Jag skulle beskriva Taratest som en pionjär av många tekniker, säger Petteri. Taratest vill veta vilken typ av innovationer Leica tillför marknaden och är ivrig att testa den i sin arbetsmiljö. – För att få det att fungera måste vi förstå deras utmaningar och vara aktiva med att ta fram relevanta lösningar för deras verksamhet, säger Petteri.

Taratest har Leica-levererad infrastruktur för mätning och reality capture-miljö, såsom plattformen Leica TPS/GNSS Captivate, programvaran Leica Cyclone, HxGN Smartnet-tjänster och programvaran Leica Infinity.

 – Det bästa är den automatiska höjddetekteringen! Alla mättekniker har länge drömt om en sådan funktion, säger Tuukka.

 

Vi frågar Tuukka vilken den största skillnaden har varit sedan Taratest började arbeta med AP20.

Tuukka svarar att de kan markera punkter flera gånger jämfört med tidigare metod.  – Vi kan vara säkra på att höjden är korrekt även om prismastaven måste justeras konstant på grund av hinder.

  1. Borrpunkter ligger ofta i skogsområden där ingen röjning har skett. I Finland är skogarna riktigt täta och GNSS kan inte mäta platsen med tillräcklig noggrannhet. Med AP20 kan vi justera höjden på staven samt luta den till en position som gör att prismat syns mellan löv och TPS, samtidigt som positionsdata är korrekta.
  2. Vid mätning i stadsmiljö kan vi mäta dolda punkter bakom hörn från samma TPS-position som samtliga punkter som är direkt synliga.
  3.  Schakt- och dikesmätningar kräver exakt höjd från inkommande och utgående rör, lutande AP20-stav och automatisk stavhöjdsdetektering påskyndar fältarbetet avsevärt, och med höjd- och platsinformation på plats minskar behovet av manuell rensning av kontorsdokument.

Taratest, Leica AP20 Autopole

Petteri Lappalainen på Leica Geosystems i Finland bekräftar det Tuukka säger.

– Den vanligaste kommentaren från kunder är ”äntligen”. Efter implementeringen av lutningskompensation för GNSS-antenner har funktionen varit mycket efterfrågad även för prismastavar. Alla tre funktioner (lutningskompensation, automatisk stavhöjd, Target ID) hanterar välkända utmaningar, så det har varit mer än ett nöje att presentera AP20 för användarna. Precisionen i lutningskompensationen och det faktum att den fungerar i realtid har varit ytterligare en positiv överraskning.

Petteri förklarar även att AP20 erbjuder fördelar i de flesta situationer där man använder en normal stav. Mätningen går snabbare och man kan nå punkter där man med äldre utrustning var tvungen att ändra inriktning eller använda andra tidskrävande metoder för att mäta. Utsättning går också mycket snabbare och automatisk stavhöjd gör livet enklare, särskilt i hektiska miljöer. – Förvånansvärt många kunder har dessutom lovordat Target ID, eftersom det kan finnas många reflekterande föremål på byggarbetsplatsen som kan störa låsningen på målet, säger Petteri.

Att parkoppla AP20 med totalstationen är enkelt med hjälp av guiden, samtidigt som den har blivit enklare att använda – allt som krävs är vanlig programvara och tryck på en knapp… och om det uppstår problem kan vår support lösa problemet genom fjärråtkomst, förklarar Petteri.

 

– Ap20 fungerar som utlovat, avslutar Tuukka från Taratest. Vi är ganska beroende av Leica för vår support, men när vi behövde hjälp kunde Leica Geosystems Oy Finland stå till tjänst.

Det som enligt Tuukka är bra med Leica är stabila funktioner, kontinuiteten med hållbara lösningar långt in i framtiden samt pålitliga och funktionella produkter redan från start.

 

Läs mer om Leica AP20 Autopole: Expert Insight

Case Studies

Tutustu, kuinka asiakkaamme ympäri maailmaa käyttävät Leica Geosystems -ratkaisuja. Etsi ehdotuksia omiin projekteihisi.
Tutustu, kuinka asiakkaamme ympäri maailmaa käyttävät Leica Geosystems -ratkaisuja. Etsi ehdotuksia omiin projekteihisi.

Ota yhteyttä Leica Geosystemsiin

Etsi Leica Geosystemsin yhteyshenkilö myyntiä, asiakaspalvelua ja teknistä tukea varten.
Etsi Leica Geosystemsin yhteyshenkilö myyntiä, asiakaspalvelua ja teknistä tukea varten.