Artikkel - Nidaros Oppmåling serviceavtale på instrumentene

Serviceavtale sikrer kontinuerlig drift og forlenger instrumentenes levetid for Nidaros Oppmåling AS

Nidaros Oppmåling artikel toppbanner med Leica instrument

De siste årene har Nidaros investert store beløp i nytt måle- og beregningsutstyr, da det er helt nødvendig for dem å ligge i front med den teknologiske utviklingen for å være konkurransedyktig. Det er også viktig å ha ansatte med topp kompetanse og lang erfaring for å kunne møte framtidige utfordringer.

Ola Aspmodal, Daglig Leder på Nidaros Oppmåling AS har snart 45 år i bransjen, er utdannet kartograf- og landmåler. Han begynte våren 1977 som landmåler og de første årene jobbet han i konsulent- og oppmålingsbransjen, og reiste land- og strand rundt- og også utenlands. Deretter ca. 15 år i Veidekke Entreprenør AS, og de siste årene som leder for Geodesavdelingen, før han i 2002 etablerte Nidaros Oppmåling AS. Formålet med etableringen var å kunne tilby tjenester innen alle kategorier kart- og oppmåling. Geografisk skulle man primært satse på Midt-Norge og Trondheims nærområder, med kundemasse innenfor bygge- og anleggsbransjen, arkitekter, konsulenter, byggherrer, samt kommunale og statlige etater.

Ola har dermed vært med på enorm utvikling fra bruk av analoge instrumenter som Wild T2, T3, T16- og RDS mfl. og med bruk av Latte- og målebånd for avstandsmåling, og frem til dagens teknologi. Litt av en utvikling det.

”Instrumentene må tåle vårt klima” sier Ola Aspmodal

”Instrumentene må tåle vårt klima”, sier Ola Aspmodal

Ola forteller – ”Vi benytter instrumenter- og utstyr fra Leica innenfor de aller fleste oppgaver vi utfører. Bortsett fra droner. Nærhet til Leica sitt salgsteam i Trondheim er viktig, hvor jeg føler at vi har en god relasjon. Leica har også alltid vært kjent for å ha robuste- og solide instrumenter som tåler hard- og røff behandling. Været i Midt-Norge er ikke akkurat sol og sommer hver dag”.

Serviceavtale sikrer kontinuerlig drift og forlenger instrumentenes levetid

Ola forteller videre - ”Vi oppretter nå serviceavtale på alle nye instrumenter, etter at vi prøvde uten noen år. Men fant ut at det å ha fast avtale, hvor vi sender inn instrumentene regelmessig minst en gang hvert år, er en meget god forsikring mot uforutsette problem. De fleste av våre instrumenter er i bruk nesten hver eneste arbeidsdag året rundt, og det er da viktig med driftssikre instrumenter som vi kan stole på. Spesielt når vi jobber mye på bygg- og anleggsplasser med mye støv og skitt, er det viktig med regelmessig ettersyn. Vi har nå flere instrumenter som er +- 10 år, og som fortsatt er i meget god stand, takket være god serviceoppfølging”.

”Uten instrumenter i god stand, får vi ikke gjort jobben vår, og det blir det dårlig butikk av” sier Ola.

”Uten instrumenter i god stand, får vi ikke gjort jobben vår, og det blir det dårlig butikk av”, sier Ola Aspmodal

Ola mener forøvrig at det er minst like viktig å ha et godt service- og support team som salgsteam. Slik at vi kan benytte også eldre instrumenter, det er ikke nødvendig at ha nyeste instrument bestandig. Ellers synes jeg servicen stort sett fungerer bra nå.

Hvordan håndterer Nidaros behovet av instrumenter som er på service?

Ola sier at – ”Vi har noen eldre instrumenter i reserve som benyttes da. Vi prøver også å tilpasse årlig service når de ansatte tar ut ferie, slik at behovet for ekstra instrumenter blir mindre, og det fungerer bra for oss”.

Ola forteller videre en flott historie om sin Leica TS30 -

I 2011 kjøpte de en TS30 som skulle benyttes til monitorering i GeoMos. Instrumentet ble vinteren 2011-2012 brukt til overvåking av et ustabilt fjellparti, frem til juni 2012. Deretter er instrumentet brukt mye til fastmerkemåling. Instrumentet har fra desember 2019- og står fremdeles, i en monitoreringsjobb under særdeles støvete- og vanskelige forhold i en industrihall på Orkanger her i Trøndelag. Instrumentet måler mot 85 reflektorer 24/7-365. På de snart to årene har det vært 3-4 stopp på grunn av strømstans, ellers ingen problemer. Ola anser at TS30 er det beste instrumentet Leica Geosystems har laget iallefall av de moderne totalstasjonene. ”Instrumentet måler superraskt- og ekstremt næyaktig, og er enkelt å bruke, ikke noe ekstra”.

Avslutningsvis sier Ola dette om samarbetet med Leica – ”Det viktigeste er nok gode tjenester på alle plan, og at vi har instrumenter vi kan stole på at fungerer når vi kommer ut- og at de måler riktig i henhold til spesifikasjonen, det gir en god trygghet”.Leica totalstasjon ute på oppdrag

Bildene tatt av Nidaros Oppmåling

Bildene tatt av Nidaros Oppmåling