Nordby Maskin samarbeider med Leica Geosystems: vinn-vinn for alle parter

– Leica har en enorm bredde i produktene sine og tilbyr maskinstyring på alle typer maskiner vi ønsker.

nordby maskin as leica geosystems samarbeid

Vinn-vinn for alle parter

I et boligfelt på Minnesund skal det graves tre kilometer med vann- og avløpsgrøfter, flyttes 90 000 kubikk med masse og legges 13 000 kvadratmeter asfalt. Helst uten så mye som én klage fra naboer. Da må maskinstyringssystemet være fra øverste hylle.

Og det er det da også. Entreprenøren Nordby Maskin AS har i mange år samarbeidet tett med Leica Geosystems om alt innen maskinstyring. I fjor høst ble samarbeidet enda tettere da de bestilte en full oppgradering av både hardware og software til 22 maskiner.

Det har de ikke angret på.

– Det tette samarbeidet over mange år gjør at vi har en enorm tillit til leverandøren. Måten de opererer på, både med service og support, gir oss følelsen av at vi er en viktig kunde. Dette gode samarbeidet mener vi er helt avgjørende for at vi skal kunne bygge anleggene så raskt og godt som mulig, sier Ruben Wattum, prosjektleder i Nordby Maskin AS.

For det er nettopp den kombinasjonen man strever etter. Raskt og godt. I et etablert boligfelt med 230 eiendommer ved grøftekantene er det ikke rom for feil.

Da må maskinstyringen fungere.

– Vi har valgt Leica som vår totalleverandør fordi de er en onliner, de leverer til alle maskiner, både gravemaskiner, stikningsutstyr til landmålere, totalstasjoner, veihøvler og dosere, for å nevne noe.

– Dessuten har MC 1 én plattformløsning gjeldende for alle maskiner. Jeg kjenner ikke til noen andre med den totaliteten i produktutvalget. Det er gull verdt i et slikt prosjekt som dette, fortsetter Wattum.

nordby maskin

– Jeg kjenner ikke til noen andre med den totaliteten i produktutvalget, sier Ruben Wattum, prosjektleder, Nordby Maskin AS.

Sørger for utvikling
Gleden over et godt samarbeid deles naturlig nok også hos Leica Geosystems. I dette tilfellet gjør det sågar produktene enda bedre, ifølge Kim-Alexander Bakken, Key Account Manager.

– Samtidig som vi er totalleverandør av produkter til Nordby Maskin, samarbeider vi også om utvikling av programvaren. De er blant de første i verden som får teste ny software på sine anleggsmaskiner. Det gjør at vi raskt får tilbakemeldinger om hva som fungerer og hva som kan bli bedre. Tillit og god dialog løfter begge parter fremover, og det sørger ikke minst for at de raskt får utnyttet utstyret sitt på best mulig måte, sier Bakken.

Tilbyr rask hjelp
Leica Geosystems er en stor, internasjonal aktør innen maskinstyring. Det betyr ikke at de er vanskelige å få tak i når det trengs, eller at man må gjennom store og upersonlige kundesenter.

– Nei, vi ønsker å være der lokalt for kundene når de har behov for oss. Målet er å tilby de beste løsningene for kundene våre, også på service- og supportsiden. Ja, vi er en stor internasjonal aktør, men vi er også en robust bedrift med egne serviceverksted flere steder i Norge, og ansatte på veien. Vi har montører over hele Norge som bidrar til å løse eventuelle problemer raskt, og et stort supportteam som er tilgengelig på telefon til enhver tid, fortsetter Bakken.

Slike ord kan selvsagt sies av «hvem som helst». Da hjelper det at Karl Martin Nordby, eier av Nordby Maskin, og i tillegg både forretningsutvikler og fagansvarlig for prosjektering i familiebedriften, kan gå god for det.

– Vi har valgt Leica på grunn av den totale tyngden i organisasjonen og kompetansen de besitter. De har en enorm bredde i produktene sine og tilbyr maskinstyring på alle typer maskiner vi ønsker. At vi kan forholde oss til én totalleverandør gjør dessuten at vi sparer mye tid på administrasjon og support. Det er mye verdt, forklarer Nordby fra hovedkontoret i Nannestad.

Nordby Maskin AS

– Samtidig som vi er totalleverandør av produkter til Nordby Maskin, samarbeider vi også om utvikling av programvaren. De er blant de første i verden som får teste ny software på sine anleggsmaskiner, sier Kim-Alexander Bakken, Key Account Manager på Leica Geosystems.

Vinn-vinn for alle parter
Tilbake i den sure nordavinden på Minnesund er det full aktivitet på prosjektet som skal stå ferdig til høsten. Det foretas nødvendige målinger, det graves og det fraktes bort masse. Ifølge Ruben Wattum hadde det aldri gått så effektivt uten god planlegging og gode systemer som «snakker sammen».

– Dette prosjektet er egentlig «spot-on» for å forklare fordelene med et godt maskinstyringsprogram. Her har vi startet med å bygge opp hele prosjektet på digital plattform, slik at alle veier og avløpsgrøfter ligger inne med grøftemodeller. Det gjør at det går mye raskere å bygge det fordi det blir mindre grunnarbeid ute og maskinføreren kan i utgangspunktet bygge hele anlegget, sier han.

Wattum har selv over 10 000 timer i gravemaskinen og vet med sikkerhet at mulighetene moderne teknologi gir, er vinn-vinn for alle parter.

– Vi kunne selvsagt gjort denne jobben også uten maskinstyring, men det ville vært utrolig ineffektivt. Med systemene som Leica leverer, og med god opplæring, er det et enkelt valg.

– På et slikt vann- og avløpsprosjekt vil vi bruke mindre tid og da sparer kunden penger. Dessuten sparer vi miljøet også, fordi vi bruker kortere tid på prosjektet, fortsetter han.

Er det én ting man kan slå fast etter en dag i grøftene på Minnesund er det at Nordby Maskin AS ikke har bestilt sitt siste produkt fra Leica Geosystems.Fakta om Nordby Maskin og maskinstyring:

  • Nordby Maskin AS har brukt 2D maskinstyring på gravemaskin siden 2004. (levert av Scanlaser/Mikrofyn, nå Leica Geosystems)
  • 3D maskinstyring med GPS har vært i bruk siden 2006. 
  • Modeller for bruk i felt produseres hovedsakelig av våre ingeniører og arkitekter på kontoret og lastes opp i ConX forløpende. 
  • Over 80 aktive prosjekter fra tidlig designfase til levering av ferdigdokumentasjon. Takket være maskinstyring kan alt dette følges opp av kun 4 landmålere i felt. 
  • Alle prosjekter inkluderer 3D/BIM modeller til produksjon og dokumentasjon.
  • Nordby Maskin AS har litt over 200 fast ansatte.