PÅ JAKT ETTER RØR OG KABLER

NO_banner_artikel-Georadar-Dagfinn_2020

Publisert den 27. FEB. 2020

Kan hindre tusenvis av graveskader: Georadar viser hva som ligger under veien.
Skanner gatene med georadar. Det kan være med på å forhindre tusenvis av grave-skader hvert år.

Hvert år graves det i stykker ca. 6500 ledninger og rør her i landet. Bare reparasjonskostnadene ligger på rundt 210 millioner kroner i året, men konsekvensene av slike skader koster sannsynligvis samfunnet mange ganger mer.

I forrige uke testet Leica Geosystems en trillbar geoskanner som skal fortelle nøyaktig hvor og hvor dypt under gater og veier alt som ikke tåler gravemaskinskuffer, ligger.

Det gikk ikke fort da ekvipasjen bestående av trekkvogn og hengeren med georadaren skannet Kannikgata og Møllegata i Stavanger, og deler av rullebanen på Sola flyplass. Georadaren trillet bortover asfalten i bedagelige 15 kilometer i timen for å få med seg alt, men markedsansvarlig Dagfinn Solvik-Olsen i Leica Geosystems fikk likevel skannet nesten ett mål på 20 minutter, og er fornøyd med resultatene.

"Vi fikk påvist det vi håpet å påvise i Stavanger sentrum, på 100 meter vei sør for sentrum, og på Sola flyplass. På flyplassen har man prøvd å lete etter kabler tidligere, uten resultat, mens vi fant det vi lette etter, og fikk bilder av undergrunnen ned til fire meter," sier Solvik-Olsen (jada, han er fetter til den tidligere samferdselsministeren). Hvor langt ned man får bilde, avhenger av grunnforholdene, men man kan regne med å se 2-3 meter ned uten problemer, og det skal holde til å avdekke det meste av alt som er gravd ned, sier han.


Kan kombinere data

Solvik-Olsen beskriver georadaren som en relativt enkel maskin. Den sender elektromagnetiske pulser ned i bakken, og registrerer hvordan signalene reflekteres fra strukturer nede i bakken. Den ser det aller meste, kanskje bortsett helt tynne fiberkabler. Man har erfart at også betongrør som ligger i fin sand synes dårlig, fordi sanden og betongrøret reflekterer nokså like signaler. Ellers fanger radaren opp både plast, metall og betong nede i bakken.......

 
Les hele den opprinnelige artikkelen hos VEIER24.no >>

Kontakt Leica Geosystems

Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.
Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.