200 års landmålingshistorie

Møt pionerene og de visjonære personene som har skapt landmålingens historie

Oppdrag og visjon

Grunnlaget for Leica Geosystems ble lagt for 200 år siden, da Kern & Co. ble opprettet i 1819. Litt over 100 år senere utviklet Heinrich Wild verdens første helt bærbare optomekaniske teodolitt, T2, i en liten tekstilfabrikk i Heerbrugg, og la grunnlaget for moderne landmåling. Noen år senere lanserte det nystartede selskapet WILD Heerbrugg verdens første flykamera, C2, sammen med B2, verdens første analoge fotogrammetriske plotter. I løpet av de siste 200 årene har selskapet vårt vokst på ulike måter ved å være verdensledende innen nyskapende landmåling. En drivkraft for innovasjon kombinert med godt entreprenørskap og en urokkelig tro på kvalitet har holdt liv i Heinrich Wilds visjoner gjennom årtiene.

2021

""Heinrich Wild, Werkstätte für Feinmechanik und Optik" ble grunnlagt i Heerbrugg for 100 år siden. I løpet av et århundre utviklet selskapet seg til Leica Geosystems og er nå en del av den globale Hexagon Group. Disse selskapene er mestere på innovasjon, med stor lidenskap for presisjon og forut for sin tid. I 1921 akkurat som i 2021.

2019

Bymuseet i Aarau åpner utstillingen "Kern exakt200!" for å markere 200 år med sveitsisk landmålingshistorie. I 1819 – for over 200 år siden – grunnla Jakob Kern sin fabrikk for måleinstrumenter i Aarau, og la grunnlaget for en suksessbedrift.


2016

Leica Geosystems lanserer det første produktet i den nye BLK-serien, Leica BLK360, en svært innovativ, énknapps avbildningsskanner.


2013

Med Leica Pegasus:One lanserer selskapet sin første kjøretøyuavhengige mobile kartleggingsløsning.


2010

Kundeportalen Leica myWorld lanseres for å gi kundene tilgang til produktinformasjon, hjelpeverktøy og nettbasert opplæring.


2005

Oppkjøpt av Hexagon AB i Sverige, og starten på en ny æra. Den innovative kraften til Kern, Wild og Leica Geosystems former fortsatt Hexagons verden.


2000

Børsnotering av Leica Geosystems (LGSN) på Swiss Stock Exchange. Det amerikanske selskapet Cyra Technologies Inc. blir kjøpt opp, og dermed innledes tidsalderen for høyoppløst 3D-skanning.


1997

Leica Group deles opp i Leica Microsystems og Leica Geosystems. Hans Hess blir president i Leica Geosystems


1994

Oppkjøp av sivile GPS-virksomheter fra Magnavox og lansering av System 200 – det første egenutviklede GPS-produktet.


1991

Digitaliseringen fortsetter i høyt tempo: I mars lanseres WILD NA2000, verdens første digitale vater som vekker oppsikt på USAs viktigste landmålingskonferanse i Denver. Den får innovasjonsprisen innen fotonikk.


1990

WILD-Leitz slås sammen med Cambridge Instruments og blir Leica Group.


1988

Kern & Co. AG kjøpes opp av WILD-Leitz Group.


1986

Wild Leitz Group blir grunnlagt, oppkjøpet av Leitz Wetzlar (inkludert Leicas kameravirksomhet) blir kunngjort 17. desember 1986.


1985

Den første GPS-mottakeren for landmåling, WILD WM101, blir lansert i samarbeid med det amerikanske selskapet Magnavox Corporation.


1980

Kern får et gjennombrudd innen analytisk fotogrammetri med stereoplotteren DSR1 og plotteren GP1.


1977

Lanseringen av elektroniske teodolitter, med Kern E2 som den første, er et stort skritt mot digitalisering og automatisering. Den innebygde væskekompensatoren danner grunnlaget for hellingssensorene som brukes i dag.


1969

"Houston, dette er Tranquility Base. Ørnen har landet." Den første månelandingen ble filmet med et kamera med linse som var utviklet og produsert av Kern.


1968

Den første infrarøde avstandsmåleren, DISTOMAT DI10 (utviklet av WILD og det franske selskapet Sercel), var det første måleinstrumentet med nærområdekapasitet, og revolusjonerte landmålingsteknologien. Det kan måle avstander på opptil 1000 m med centimeterpresisjon.


1964

WILD-teodolitt nummer 100 000 blir kalibrert i Heerbrugg og levert til bruk hvor som helst i verden.


1959

Kern lanserer Switar-objektivet 1:1,6,f=10 mm med verdens raskeste lysoverføring. Dette er en viktig optisk milepæl, og danner grunnlaget for NASA-bestillingen til Apollo-ferden.


1947

Det nye selvreduserende tachymeteret med dobbelsirkel, DK-RT, er et standardinstrument for landmålere i Sveits i flere tiår.


1932

WILD C12 stereometrisk kamera lanseres. Det brukes til fotogrammetrisk landmåling. Talløse politietater over hele verden brukte dette instrumentet i flere tiår.


1927

Den raske utviklingen i flybransjen gjør det mulig å foreta flyfotografering. Heinrich WILD utviklet en linse som brukes i det nye C2-flykameraet.


1926

De første to A2-autografene leveres til det sveitsiske topografiverket sammen med WILD fototeodolitter.


1923

Heinrich Wild revolusjonerer landmålingen med den første teodolitten, T2.


1921

WILD Heerbrugg grunnlegges i Heerbrugg i Sveits 26. april 1921.


1904

1904-modellen av presisjonsvateret ble bygget på grunnlag av en rapport utarbeidet av Heinrich Wild, som var ingeniør i topografiverket.


1851

Jakob Kern belønnes med en pris på verdensutstillingen i London for kvaliteten på produktene hans.


1835

En Borda-sirkel, en 12-tommers teodolitt, leveres til General Dufour. Dette var et viktig verktøy i utarbeidingen av Dufour-kartet over Sveits.


1819

"Jacob Kern mekaniske verksted" grunnlegges i Aarau i Sveits. Jakob Kern produserte opprinnelig instrumenter for tekniske tegninger, og frem til 1900 utgjorde de hovedproduksjonen i Kern. Disse instrumentene satte en global standard for teknologi og kvalitet.


Historieplakat

I 1921 ble WILD Heerbrugg grunnlagt av Heinrich Wild, en viktig milepæl innen utvikling av presisjonsinstrumenter. Leica Geosystems har fortsatt hovedkvarter i Heerbrugg i dag.

Se vår 100-års historie.

I 1921 ble WILD Heerbrugg grunnlagt av Heinrich Wild, en viktig milepæl innen utvikling av presisjonsinstrumenter. Leica Geosystems har fortsatt hovedkvarter i Heerbrugg i dag.

Se vår 100-års...

Spesialutgave Geomatik Schweiz (tysk)

Geomatik Schweiz har trykket en spesialutgave for å feire 200-årsjubileet for grunnleggelsen av Kern Aarau. Magasinet dokumenterer hvordan innovasjonene til Kern Aarau har formet geomatikkens historie og hvordan arven fortsatt lever videre i Leica Geosystems' teknologier.
Geomatik Schweiz har trykket en spesialutgave for å feire 200-årsjubileet for grunnleggelsen av Kern Aarau. Magasinet dokumenterer hvordan innovasjonene til Kern Aarau har...

Kontakt Leica Geosystems

Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.
Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.