Kundehistorie: AP20 Autopole og Taratest

Som en av de første kundene investerer den finske spesialistbedriften innen geoteknikk, Taratest Oy i nye AP20 Autopole.

Taratest med Leica AP20 Autopole

Leica AP20 Autopole er et intelligent totalstasjonsystem som gjør at du enkelt kan måle med vinklet stang, finne mål og oppdatere varierende stanghøyder automatisk. Som en av de første kundene investerer den finske spesialistbedriften innen geoteknikk, Taratest i nye AP20 Autopole. Taratest Oy

Taratests tjenester består av jord- og bergforskning, landmålingstjenester, bygningsoppmålingstjenester, miljømålings- og modelleringstjenester, Reality Capture-tjenester, informasjonsmodelleringstjenester samt geoteknisk og miljømessig planlegging.

COO i Taratest, Tuukka Räsänen, forteller om motivene bak investeringen: - AP20 tilbyr på en automatikk vi har ventet på, som gjør feltarbeidet enklere og raskere og samtidig mer behagelig å utføre.

 

Tuukka forteller videre at forbedring av effektiviteten ute i felten har vært en utfordring i målingsarbeidet. Virksomhet basert på timebetaling begynner å bli gammeldags, for prosjektene har som oftest en totalpris. AP20 gjør arbeidet mer effektivt både i felten og på kontoret, og optimerer bedriftens avkastning. Kundene til Taratest får også glede av effektiviteten med AP20, for vi kan utføre arbeidet vårt enda mer effektivt enn tidligere og bruke mindre tid både i felten og på kontoret.

 

- Måleren kan måle flere objekter fra samme stasjonspunkt. De automatiske funksjonene reduserer faren for den vanligste menneskelige feilen (gal stavhøyde). Behovet for å utføre kontroll på kontoret blir mindre, kommenterer Tuukka.

Nye CAM for landmålingsløsninger i Leica Geosystems, Petteri Lappalainen, forteller at Taratest på mange måter har vært en trofast kunde og samarbeidspartner i flere år allerede. - Vi har et godt og åpent forhold, og vårt felles mål er å utvikle virksomheten i begge bedriftene. Taratest tar i bruk de nye teknologiene på et tidlig stadium, forteller Petteri. Taratest vil vite hva slags innovasjoner Leica kommer ut på markedet med, og tester disse ivrig i sine egne arbeidsomgivelser. - For at dette skal kunne fungere, må vi forstå utfordringene til Taratest og komme aktivt ut på markedet med løsninger som passer til deres virksomhet, sier Petteri.

Taratest har infrastruktur for måling og Reality Capture-miljøer fra Leica, som for eksempel Leica TPS / GNSS Captivate -plattformen, Leica Cyclone-programmet, HxGN Smartnet-tjenestene og Leica Infinity-programmet.

- Beste egenskaper og automatisk høydeavlesning! Den har lenge vært alle landmåleres drøm, legger Tuukka til.

 

Vi spør Tuuka hva som var den største forskjellen fra tidligere da Taratest begynte å jobbe med AP20.

Ifølge Tuukka kan de merke av mange ganger flere punkter enn med de tidligere metodene: - Vi kan være sikre på at høyden er riktig, selv om man stadig må justere prismestangen på grunn av hindringer.

 

  1. Borestedene ligger ofte i uryddede skogsområder. Skogene i Finland er veldig tette, og GNSS klarer ikke å måle lokasjonen tilstrekkelig nøyaktig. Med AP20 kan vi nå justere høyden på stangen og vinkle den i en posisjon hvor prismet er synlig, selv om det skulle være blader i målelinjen, og lokasjonsdataene er samtidig nøyaktige.
  2. Når vi måler i utbygde miljøer, får vi målt skjulte punkter fra samme stasjonspunkt som alle direkte synlige punkter.
  3. Måling av brønner/dybde krever nøyaktig høyde på inn- og utløpsrørene. Den vinklede stangen til AP20 samt stangens automatiske høydeavleser gjør at feltarbeidet går betydelig raskere, og det blir mindre manuelt korrigeringsarbeid på kontoret når høyde- og lokasjonsdataene allerede er på plass.

 

Taratest med Leica AP20 Autopole

Petteri Lappalainen fra Leica Geosystems bekrefter kommentarene fra Tuukka.

- Den vanligste kommentaren fra kundene er "endelig". Etter GNSS-antennenes tiltkompensering har dette vært en egenskap som har stått høyt på ønskelisten også når det gjelder prismestangen. Alle de tre egenskapene (tiltkompensering, automatisk avlesning av stanghøyde, identifisering av mål) løser mange vanlige problemer, så det var en stor glede da AP20 kom ut på markedet. Tiltkompenseringens nøyaktighet og sanntidsfunksjonen har også vært en positiv overraskelse for kundene.

Petteri forteller at de har hatt stor nytte av AP20 i de fleste tilfellene hvor de har brukt vanlig stang. Målingen er raskere, og brukeren kommer frem til punkter hvor man måtte flytte totalstasjonen eller bruke andre tidkrevende målemetoder med det gamle utstyret. Merkingen er også mye raskere, og den automatiske stanglengden gjør livet enklere, spesielt i travle omgivelser. - Overraskende mange kunder har også nevnt identifiseringen av målene: På en byggeplass kan det være mange reflekterende gjenstander som kan forstyrre innlåsingen av målene, sier Petteri.

Det er lett å koble AP20 til totalstasjonen ved hjelp av veiledning, og bruken er også gjort svært enkel – alt fungerer med vanlige programmer og én tast. Og dersom man skulle få problemer, oppretter supporttjenesten vår en fjernforbindelse og løser disse, forteller Petteri.

 

Til slutt legger Tuukka fra Taratest til: - AP20 fungerer som lovet. Det er ikke ofte vi trenger support fra Leica, men Leica Geosystems Oy Finland har kunnet hjelpe oss når vi trengte det.

Som de viktigste fordelene med Leica-løsningen nevner Tuukka "stabile funksjoner som sikrer at løsningene varer langt inn i fremtiden, pålitelige og funksjonelle produkter helt fra lanseringen av".

Taratest med Leica AP20 Autopole

Les mer: Expert Insight

Kundehistorier fra hele verden

Les om hvordan kunder over hele verden bruker de ulike løsningene våre til å skape smarte endringer.
Les om hvordan kunder over hele verden bruker de ulike løsningene våre til å skape smarte endringer.

Kontakt Leica Geosystems

Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.
Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.