Tilbehør, prismer, reflektorer

Hvorfor det er like viktig å velge riktig prisme som riktig instrument.

Hva gjør et prisme til et godt prisme?

leica prism

Du kan ikke ta nøyaktige målinger uten et prisme av god kvalitet. Selv om prismet har en relativt enkel oppgave i elektronisk avstandsmåling – å reflektere et signal – avhenger prismets evne til å utføre denne oppgaven av en rekke faktorer. Kvaliteten på materialene som er brukt og nøyaktigheten i produksjonen har enorm innvirkning på presisjonen og prismets evne til å motstå krevende forhold på et arbeidssted.

Her skal vi se på hvordan reflektorene i originalt tilbehør fra Leica Geosystems blir laget, for å forklare hvorfor det er viktig å velge riktig prisme.



Hva gjør et prisme til et godt prisme?

Et godt prisme reflekterer så mye som mulig av signalet det mottar. For å klare dette, må det være godt laget og godt beskyttet, slik at presisjonen ikke blir påvirket av miljøet. Det må kunne håndtere avstandene du trenger. Korte og lange avstander krever for eksempel ulike belegg. I tillegg må det være robust nok til at det kan falle ned fra en stang og fortsatt være like godt som nytt. Prismer fra Leica Geosystems er fremstilt av glass av høyeste kvalitet, med avanserte produksjonsteknikker og med streng monterings- og kvalitetskontroll. La oss se på forskjellene som påvirker nøyaktigheten og levetiden til et prisme.


1.    Prismeinnretting for å unngå stråleavvik
Et prisme er laget av en glassblokk. Måten et prismeglass produseres på, spiller en viktig rolle for signalrefleksjonen. Presisjonen ved skjæring, sliping, polering og montering av glassprismer har direkte innvirkning på hvor mye av EDM-signalet som returneres fra reflektoren til totalstasjonen. Jo mer presist hjørnevinklene og overflatene på glasset slipes, desto bedre blir kvaliteten og styrken til signalet som returneres i samme retning. Hvis prismets vinkel er bare noen få sekunder utenfor spesifikasjonene, vil retursignalet bomme på instrumentet, og avstanden kan ikke måles.

2.    Spesialbelegg som forbedrer ytelsen: kobber og antirefleks
Hvor godt et prisme reflekterer det infrarøde EDM-signalet, avhenger av materialet det er fremstilt av, samt overflatekvaliteten. Reflektorene fra Leica Geosystems er belagt med kobber fordi det gir best refleksjon over hele spekteret av EDM-bølgelengder som brukes av Leica Geosystems totalstasjoner (660 nm – 850 nm), det er et robust materiale og det korroderer ikke takket være et lakkbelegg over kobberbelegget. Vi bruker også et antirefleksbelegg for å hindre målefeil på kort avstand. Prismer uten antirefleksbelegg forårsaker ofte feil på korte avstander, fordi fronten på prismet alltid reflekterer en viss prosentandel av signalet og kan forårsake falske avlesninger.

3.    Sentreringspresisjon
I tillegg til kvalitetsprismet er det vi kaller sentreringspresisjon en viktig faktor for nøyaktig landmåling. Sentreringspresisjon er innrettingen og plasseringen av prismet i prismeholderen og festetappen. Bruk av uoriginale prismeholdere fører til høy risiko for målefeil fordi disse "Leica-lignende" holderne ikke er konfigurert i henhold til Leica Geosystems' standarder.

4.    Værbeskyttelse for å unngå "reflektorblindhet"
Hvis en prismeenhet ikke er tilstrekkelig forseglet, kan miljøet i omgivelsene komme inn i prismet og ødelegge evnen til å reflektere, slik at prismet blir "blindt". Prismer står ofte ute i felt i lang tid, spesielt hvis de brukes til overvåking, og de må kunne tåle krevende forhold. Én av våre totalstasjonkunder rapporterte for eksempel at det ikke var mulig å måle mot reflektorene deres, som var knyttet til en jernbanelinje. Vi undersøkte og fant ut at reflektorene var dårlige kopier av originale prismer fra Leica Geosystems, som ikke hadde det beskyttende belegget vi bruker. Området rundt jernbanelinjer sprøytes ofte med sterke ugressmidler for å hindre vekst av ugress og vegetasjon. Ugressmiddelet hadde tæret på prismene og ødelagt refleksjonsevnen.

Et prisme fra Leica Geosystems har tre lag med beskyttelse i tillegg til kobberbelegget. Et klebende belegg fester kobberbelegget til glasset, et beskyttende belegg beskytter kobberlaget, et lag lakk forsegler alle lagene og til slutt brukes et antireflekterende belegg på forsiden, som gir ytterligere beskyttelse mot utvendig påvirkning for å bidra til å sikre lang levetid.

Leica prism
Et uoriginalt prisme som har mistet refleksjonsevnen, montert på en jernbaneskinne.


Produksjon av en Leica 360° reflektor: 90 prosesser i løpet av seks måneder


Det høres kanskje utrolig ut, men det tar seks måneder å fremstille en 360° reflektor fra en glassblokk, en reise som består av 90 ulike prosesser. 360°-prismer er designet for bruk med avanserte robotiske totalstasjoner med automatisert teknologi som låser inn på et prisme uten at operatøren ved stangen justerer innrettingen. De er rundtstrålende, og består av seks trippelprisme-glassdeler, som monteres presist i en patentert prosess.

Hvorfor tar det så lang tid? Først blir glasspyramidene laget av en glasskube ved å skjære og slipe de seks sidene av kuben med en vinkelnøyaktighet på mindre enn åtte sekunder. Deretter blir de polert for å oppnå en overflate som er flat ned til tosifret antall nanometer – det er en milliarddel av en meter – for hånd, med optisk kontaktsammenføyning. Deretter slipes trekantede pyramider av samme størrelse fra kuben, før de behandles med den samme poleringen. Så får glasspyramidene flere lag med belegg som påføres under vakuum og spesifikke klimaforhold i et "renrom". Deretter limes de sammen med et langsomt tørkende lim. Hele prosessen tar to uker, og det er herdeprosessen som tar lengst tid. Så blir glasset montert i gummien, forsterket med en karbon- eller metallstang, og blir nå gjenkjennelig. Før et produksjonsparti sendes fra oss, blir en prøve utsatt for en rekke strenge kvalitetstester – blant dem en falltest fra stanghøyde.

2 m falltest av prismene

Det er et uunngåelig faktum at prismer faller ned på bakken. Landmåleren kan for eksempel sette stangen mot en vegg og gå bort, og så kan stangen falle. Prismet må kunne overleve sammenstøtet, og for å sikre at våre gjør det, er en falltest på 2 m blant de mange kvalitetstestene som utføres hos Leica Geosystems. Videoen nedenfor viser en falltest som utføres ifølge våre standardregler: Stangen er 2 m lang, og den faller fra loddrett posisjon mot et hardt treunderlag på betong. Tre reflektorer blir testet i videoen: Leica GRZ4 (360° reflektor for "normalt" enmanns landmålingsarbeid), Leica GRZ122 (forsterket 360° reflektor for bruk som SmartPole) og en kopi av en Leica GRZ122.

Se forskjellen som Leicas beskyttelse gir:

 


Risiko ved bruk av et falsk prisme, og hvordan man gjenkjenner et falskt prisme

Bruk av tilbehør av dårlig kvalitet kan påvirke arbeidet ditt. Et dårlig konstruert prisme hindrer deg i å ta nøyaktige målinger, uansett hvor god eller kostbar totalstasjonen er. Selv for landmålingsarbeid der det er rom for mindre nøyaktighet, i centimeter fremfor millimeter, vil ikke prismer av dårlig kvalitet være nyttige særlig lenge, fordi de er for skjøre.

Kundeserviceteamene hos Leica Geosystems undersøker alle rapporter fra kunder der en måleløsning fra Leica ikke gir nøyaktige resultater. Vi oppdager ofte at problemet er forårsaket av uoriginalt tilbehør, som ofte hevdes å være "Leica-lignende". Dette var tilfellet for én av kundene våre, som rapporterte at 360°-reflektoren de brukte ikke holdt den kvaliteten de forventet av tilbehør fra Leica Geosystems.

De sa at den ble ødelagt av et fall fra bare 1,3 meters høyde. Da vi fikk reflektoren inn til testing, oppdaget vi at den var falsk. Beleggene på glasset var av dårlig kvalitet, og limet var svakt. Selv karbonstangen som går gjennom prismet og brukes til stabilisering, var ikke innebygget, noe som førte til at reflektoren lett ble ødelagt. Kunden hadde dessverre kjøpt den fra en selger på eBay, og fikk ikke noen refusjon. Det som virket som et godt kjøp viste seg å være for godt til å være sant – og de tapte penger og mistet verdifull tid i prosjektet.

Et originalt prisme fra Leica Geosystems har alltid en unik sikkerhetskode på esken, som garanterer at det du kjøper er en del av totalløsningen fra Leica Geosystems. Du kan verifisere et produkt ved å taste inn koden på MyWorld-portalen til Leica Geosystems eller ved å skanne QR-koden med en QR-kodeleser. Originalt tilbehør fra Leica Geosystems leveres med garanti for reservedeler, slik at du kan føle deg trygg. For noen produkter garanterer vi også å erstatte deler selv om produktet kan være utgått..

 


Les mer her:

Les mer om prismer og reflektorer fra Leica Geosystems her. >

Alt tilbehør fra Leica Geosystems følger produksjonsprosesser av høy kvalitet for å sikre beste resultat i felten. Vil du vite mer om hvordan stativer fra Leica Geosystems fremstilles, og sammenligne dem med uoriginale stativer? Les vår blogg om tripod- og tribrach-stativer her!

 


Gerhard Soenser
Product Manager Accessories
Leica Geosystems AG

Ny bransjeside på siden for Rendyrket landmåling

Gjør deg kjent med våre nye landmålingsløsninger for å få fart på virksomheten, og utforsk våre alternativer for å forbedre egne eller teamets måleferdigheter og få de siste nyhetene. Besøk vårt nye bransjenettsted. 
Gjør deg kjent med våre nye landmålingsløsninger for å få fart på virksomheten, og utforsk våre alternativer for å forbedre egne eller teamets måleferdigheter og få de...

Kontakt Leica Geosystems

Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.
Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.