Kombinasjonen av landmålingsteknologi og maskinstyringsteknologi hjelper Ängö Entreprenad å levere til riktig tid, innenfor spesifikasjonene og innenfor budsjettet

Eksempelstudie

Skrevet av: Per Norell

Ängö Entreprenad AB er et svensk selskap som spesialiserer seg på gravearbeid i boligutviklingsprosjekter samt arbeid med rør og avløp i boligområder. Selskapet ble grunnlagt av Dan Johansson på 1980-tallet. I dag har selskapet om lag 25 ansatte og en håndfull uavhengige entreprenører.

Vi møtte mannskapet en solfylt onsdag i september på et bygg i nærheten av Göteborg. Her jobber fem personer på heltid med å klargjøre for bygging av fire tomannsboliger. Prosjektet ble startet våren 2020, og skal stå ferdig høsten 2021.

“Det har vært utfordrende på flere måter”, forklarer Mikael Persson, som jobber som landmåler på prosjektet.

Terrenget er kupert og trangt, og ligger midt i et eksisterende boligområde, men frem til nå har alt gått etter planen. Vi har dyktige folk og maskiner som er utstyrt med den nyeste maskinstyringsteknologien, Leica MCP80 kontrollpanel og MC1 programvare. Vi har også stenger, iCG70 T GNSS-rovere og CC80-nettbrett fra Leica Geosystems, som gjør at vi kan stikke ut kontinuerlig. Dermed vet gravemaskinførerne alltid hva de skal gjøre, takket være sanntidsinformasjonen på kontrollpanelet i maskinen.


Mye raskere og sikrere utstikkingÄngö Entreprenad begynte med måling og utstikking i 2009, men det var ikke før i 2014 at selskapet virkelig forsto og erfarte alle fordelene med digitalisering. I dag er seks av gravemaskinene deres utstyrt med maskinstyringsløsninger fra Leica Geosystems og to målestenger med iCG70 T GNSS-rovere og iCON CC80-feltnettbrett. Det gjør at selskapet kan utføre målinger selv, i tillegg til landmålingstjenestene som for øyeblikket er outsourcet.

“Vi kjøpte den nye iCG70 T-roveren og CC80-feltnettbrettet i 2009. Før det brukte vi GS14 GNSS smartantenne og CS35 nettbrettkontroller fra Leica Geosystems", forklarer Persson. “Den nye iCG70 T-modellen med stangvinkelkompensering er en stor forbedring for meg, som bare jobber med oppmåling. Jeg får perfekte og presise målinger uten at jeg må holde stangen loddrett. Denne GNSS rover-løsningen er svært lett å bruke, og jeg kan stikke ut mye raskere og sikrere når jeg ikke trenger å holde stangen loddrett nøyaktig på punktet. Det holder at tuppen på den to meter lange karbonstangen er plassert ved målepunktet, og det sparer oss for mye klatring”.


Sanntidsdata deles med hele teametAlle data som Persson måler med utstyret, deles direkte med maskinoperatørene via den skybaserte samarbeidsplattformen Leica ConX, i tillegg til kollegene som arbeider med den andre GNSS-roveren.

Dette gir svært god oversikt over anlegget, hva som skal gjøres og hvor, siden Persson og kollegaen supplerer hverandre avhengig av hvem som er nærmest det aktuelle stedet.

“Jeg er faktisk ikke noen dataekspert, men systemene til Leica Geosystems er så nøyaktige, logiske og brukervennlige at det har vært enkelt for meg å lære å bruke dem”, sier Persson. “Landmålingsutstyret vårt kommuniserer direkte med maskinstyringsløsningen via ConX, i tillegg til at vi som er ansvarlige for målingen også kan kommunisere med hverandre via de skybaserte tjenestene. I tillegg tilbyr Leica Geosystems plattformen “myWorld”, som gir virkelig god oversikt over alle produktene vi har, når de trenger service og hvilke abonnementer som er tilgjengelige. Det høres mer komplisert ut enn det er”, sier Persson. “Og hvis det oppstår spørsmål, gir Leica Geosystems utmerket brukerstøtte.”


Mer uavhengig og effektivt arbeid med maskinstyringÉn av gravemaskinene på anlegget er en Volvo ECR235EL som er utstyrt med den nyeste teknologien fra Leica Geosystems. Kontrollpanelet som er montert på gravemaskinen er MCP80, som kjører alt-i-ett-programvaren MC1. Henrik Wirkstrøm har ansvaret for gravemaskinene, og har jobbet for Ängö Entreprenad i fem år.

“Jeg har kjørt gravemaskiner i ca. 15 år, men jeg kom først borti maskinstyring da jeg begynte her for fem år siden”, sier Wirkstrøm. “Maskinstyring har generelt gitt meg mulighet til å jobbe mer uavhengig, og dermed mer effektivt. Jeg kan bevege meg rundt på anlegget uten å vente på utstikkingen, slik at det blir svært lite ventetid. Jeg likte det gamle gravemaskinsystemet godt, men den nye løsningen er mer effektiv.”

Wirkstrøm fortsetter med fordelene ved direkte kommunikasjon med tiltrotatorsensoren og brukergrensesnittet på panelet.

“Den største forskjellen er at MC1 nå kommuniserer med sensoren for tiltrotatoren, noe som er en stor fordel fordi jeg bruker tiltrotatoren 99 % av tiden. Det er også en fordel at panelet er større. Det er lettere å se og trykke på den riktige knappen. Det viktigste for meg er at fjernstøtten vi får fra Leica Geosystems fungerer godt, og at de alltid er tilgjengelige hvis vi støter på vanskeligheter”, konkluderer Wirkstrøm.

Hexagons Heavy Construction-portefølje, inkludert Leica Geosystems, tilbyr en rekke verktøy som øker teamets produktivitet, og som gir mer oversiktlig og sømløst integrert kommunikasjon og arbeidsflyt på anlegget. Kombinasjonen av riktig landmålingsutstyr, for eksempel Leica iCON iCG70 T GNSS-rover, den allsidige maskinstyringsløsningen Leica MC1 3D og den skybaserte samarbeidsplattformen, gjør at du kan jobbe mer effektivt og nøyaktig, og dermed spare tid og kostnader og unngå unødig klatring.

Kontakt oss om maskinstyring

Ta kontakt med oss for mer informasjon om våre maskinstyringsløsninger.
Ta kontakt med oss for mer informasjon om våre maskinstyringsløsninger.

Kontakt Leica Geosystems

Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.
Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.

Leica ConX

Datadeling i sanntid for hele byggeprosjektet.
Datadeling i sanntid for hele byggeprosjektet.

Leica iCON gps 70

Optimal GNSS-rover og feltløsning for høy effektivitet. Vinkelkompensering gir flere punktmålinger per dag. Raskere – når og hvor som helst.
Optimal GNSS-rover og feltløsning for høy effektivitet. Vinkelkompensering gir flere punktmålinger per dag. Raskere – når og hvor som helst.

Leica MCP80 3D-maskinkontrollpanel

Samme 3D-maskinkontrollpanel og dokkingstasjon for alle maskiner
Samme 3D-maskinkontrollpanel og dokkingstasjon for alle maskiner