Hvordan bruke totalstasjoner mer effektivt når du overvåker deformasjoner

16. april 2021

Grunnen til at profesjonelle landmålere har en ledende rolle innen deformeringsovervåking, er at det viktigste feltverktøyet i landmålingen, totalstasjonen, også er en av de beste og mest fleksible overvåkingssensorene. Alle landmålingsvirksomheter har en totalstasjon, og dette er alt du trenger for å få fart på overvåkingsvirksomheten.

Enkelt forklart er ikke overvåking mer enn å måle det samme objektet gjentatte ganger og sammenligne resultater. Det er noe som alle landmålere allerede har gjort tidligere, ihvertfall til en viss grad.

Denne bloggen forklarer hvilke totalstasjoner du kan bruke til overvåking og hvordan.

Totalstasjoner til landmåling (TS)

Totalstasjonen Leica TS16 er en avansert standard blant landmålere og et godt eksempel på en totalstasjon som passer utmerket til overvåking. De gjentatte målingene av samme objekt utføres enkelt manuelt, og forflytningene (endret posisjon mellom målingene) kan beregnes ved hjelp av enkelt verktøy som Microsoft Excel.

Fordelen med en automatisert totalstasjon inkluderer muligheten til å automatisere målingene ved hjelp av programmer fra Leica Captivate. Programmet TPS Monitoring i Captivate er utviklet for å hjelpe landmålere med automatisk, forhåndsdefinert måling. Programmet øker også produktiviteten og kvaliteten betraktelig på grunn av en svært systematisk og repetitiv arbeidsflyt med integrert kontroll av datakvaliteten. Når du kombinerer en visualiseringsplattform i skyen, vises målingsdataene på en profesjonell måte med tilgang fra enhver mobil som befinner seg i nærheten.

Bilde: Totalstasjonen Leica TS16 brukes til landmålingsarbeid i Istria i Kroatia

Hvilke andre totalstasjoner (TS) fra Leica Geosystems kan brukes til overvåking? I utgangspunktet hvilken som helst som oppfyller nøyaktighetskravene til prosjektet. Sammenligningstabellen for totalstasjoner fra Leica Geosystems gir en tydelig beskrivelse av de viktigste spesifikasjonene. De manuelle totalstasjonene innebærer manuell arbeidsflyt, mens kapasiteten ved automatiseringen av en totalstasjon gir større skalerbarhet og en enklere overgang til automatisert overvåking. Et annet eksempel på totalstasjoner til landmåling som brukes ofte innen overvåking er Leica Nova TS60, den mest nøyaktige og teknologiske stasjonen av totalstasjonene til landmåling.

Totalstasjoner for overvåking (TM)

Det som skiller totalstasjoner for overvåking (TM) fra landmålingsinstrumentene (TS) er at de er konstruert spesifikt for automatisert overvåking døgnet rundt. Leica Geosystems har siden 2009 tilbudt totalstasjoner for overvåking – fra Leica TM30, den populære etterfølgeren Leica Nova TM50 og kronjuvelen, som er den nylig lanserte Leica Nova TM60.

Så snart de er konfigurert og koblet til overvåkingsprogramvaren, kan totalstasjonene for overvåking utføre målinger kontinuerlig og uten menneskelig inngripen. De viktigste egenskapene er:

  • Den mekaniske utformingen bør gjøre dem i stand til å tåle drift under krevende forhold med garantert stabilitet under lengre vedlikeholdsintervaller.
  • De må være intelligente og automatisk tilpasse seg omgivelser i stadig endring for å oppnå maks antall korrekte målinger.

Leica TM60 er verdens første totalstasjon for overvåking med selvlæringsfunksjon som bruker ATRplus-teknologi (automatisk gjenkjenning av prismer). Den lar deg automatisere avanserte prismemålinger på avstander helt opptil 3 000 m med en vinkelnøyaktighet på 0,5 ″. Dessuten er den utstyrt med spesifikke overvåkingsfunksjoner som AutoLearn som lar instrumentet søke, peke og måle prismer automatisk via fjernstyring, noe som både forenkler og akselererer prosjektkonfigurasjonen.

Multistasjoner (MS)

Av ulike grunner er det ofte umulig å sette opp prismer på kontrollområdet, for eksempel historiske bygninger, veier, verneområder. Tidligere var disse områdene bare tilgjengelige med reflektorløse målinger. Siden lanseringen av verdens første multistasjon i 2013, har skanning vært en del av overvåkingsløsningen fra Leica Geosystems. Leica Nova MS60 er uten tvil et flaggskip og en suveren og allsidig løsning for landmålere.

Takket være skannekapasiteten, blir de individuelle reflektorløse målingene erstattet av hundrevis eller tusenvis av målinger i skanneområdet. Det samme området blir skannet gjentatte ganger i samsvar med det definerte måleprogrammet. Hver skanning sammenlignes med referanseskanningen og beregner deformeringen. Programvaren Leica GeoMoS utfører denne prosessen automatisk. Resultatene visualiseres som et fargekart, grafikk eller tabeller som viser statistikkverdier i punktskyen som middels deformering, maks deformering og deformeringsvolum.

Leica MS60 kan brukes både til prismemålinger og skanninger. Systemet med dobbelt kamera med høy oppløsning tar automatisk bilder automatisk ved skanningen, noe som gir brukerne fullstendig informasjon i hver enkelt fase.

Resultatanalysen fra mange installasjoner over hele verden viser at en MS60-løsning når den brukes sammen med vår GeoMoS-løsning, gir et nøyaktighetsnivå fra 1 til 2 mm ved avstander fra 100 til 150 m, samtidig som den garanterer svært pålitelige og repetivitive data. Dette er i hovedsak det samme nøyaktighetsnivået som forventes med prismemåling under de samme forholdene.

Hvorfor overvåke?

Byer blir stadig større, byggeaktiviteten har aldri gått raskere og sikkerheten for personer og utstyr har aldri vært viktigere. Etterspørselen etter deformeringsovervåking vokser kontinuerlig, og ved å tilby det som en tjeneste har bedriften din et enormt potensial til å få virksomheten til å vokse.Kontakt

Les mer om laserskanning fra Leica, be om en demonstrasjon og opplev fordelene.

Sammenligningstabell for 3D-laserskannere

Last ned sammenligningstabellen for 3D-laserskannere for å sammenligne den tekniske informasjonen som gjelder for vårt utvalg av laserskannere. Basert på teknisk informasjon fra denne nedlastingen kan du bestemme deg for hvilken laserskanner som passer best for dine behov.


3D-laserskannerløsninger for landmålere

Det blir stadig flere leverandører av landmålingstjenester som bruker 3D-laserskanning for å gjenskape den fysiske virkeligheten og forvandle den til virtuelle omgivelser ved hjelp av programvare for å få verdifull og nyttig informasjon. Fra Leica ScanStation P30/40 for optimal nøyaktighet til P50 for lang rekkevidde, Leica RTC360 for høy produktivitet eller Leica BLK360 for trange steder og innendørs – du finner alltid en laserskannerløsning tilpasset prosjektet ditt.


Webinaropptak

Se våre fremtidige webinarer og de som er tilgjengelige på forespørsel.