Maskinstyring gjør livet enklere for maskinoperatørene

Eksempelstudie

Skrevet av: Per Norell

Taxus AB er ett av de svenske selskapene som bruker det nye maskinstyringspanelet Leica MCP80 sammen med den nye alt-i-ett-programvareplattformen Leica MC1. Gravemaskinoperatørene i Taxus er enige om fordelene med den nye digitale løsningen sammen med satellittposisjoneringstjenesten HxGN SmartNet og den enkle tilgangen til brukerstøtte og eksperter gjennom Customer Care Package-programmet.

Taxus jobber kun med leietjenester, og de er ikke direkte involvert i byggeprosjektene, men fokuserer på å hjelpe kundene med leieløsninger. Selskapet tilbyr alt fra landmåling, tømrere og gravemaskiner til transportløsninger og kranbiler. Taxus holder til i Stenungsund nord for Göteborg, og har om lag 40 ansatte. I dag har selskapet ni MCP80-paneler i maskinparken, og to av dem brukes med MC1. Taxus planlegger å oppgradere hele maskinparken med alt-i-ett-løsningen MC1.

Programvareplattformen MC1 tilbyr ett felles grensesnitt for alle maskinstyringsløsninger fra Leica Geosystems, og skaper sømløs forbindelse mellom maskinene og personalet ute i felten og på kontoret. MC1-brukerne drar nytte av automatisk redskapsgjenkjenning, som automatisk registrerer hvilket redskap som er montert på gravemaskinen. Funksjonen reduserer risikoen for å bruke feil skuff til et minimum, slik at man unngår å grave for mye. Gravemaskinoperatørens arbeid blir mye mer effektivt og produktivt.


Bedre oversikt over prosjektet, og mindre unødvendig kjøringJonathan Lennartsson jobber med MCP80-panelet og MC1-programvaren på sin nye Volvo EUR150 hjulgående gravemaskin.

Jonathan Lennartsson er en av gravemaskinoperatørene i Taxus. Han har jobbet som gravemaskinoperatør siden han var ferdig på skolen for fire år siden.

Jonathan har det nye MCP80-panelet sammen med MC1-programvaren på sin nye Volvo EUR150 hjulgående gravemaskin, som ble levert høsten 2019.

«En av de største fordelene med MC1 sammenlignet med den gamle programvaren, er at nå kan jeg se hele modellen på panelet. Jeg er ikke lenger låst til den aktuelle plasseringen», forklarer Lennartsson. «Det betyr at jeg ikke trenger å kjøre rundt på anlegget for å se utstikkingen. Jeg bare sveiper på panelet med fingrene, og på den måten blir det mindre kjøring. Det gjør meg mer effektiv.»


Sikrere resultaterLennartssons kollega Tony Roos har jobbet betydelig lenger i bransjen. Han har vært gravemaskinoperatør siden 2003, da Lennartsson var bare fem år gammel. Roos har tatt del i den omfattende teknologiske utviklingen innen maskinstyring, og har mye erfaring med bruk av digitale løsninger sammenlignet med tradisjonelle metoder. Roos er enig med Lennartsson i at den nye MC1-løsningen er til hjelp i arbeidet.

«Jeg har bedre oversikt med MC1. Før kunne jeg bare se området rundt skuffen på panelet, men nå får jeg raskt oversikt over hele prosjektet. Det gir meg trygghet på at jeg gjør det riktig, jeg trenger ikke hjelp av andre og jeg trenger ikke en landmåler stående utenfor maskinen», sier Roos. «MC1 hjelper meg også å jobbe raskere. Jeg er mer effektiv, og jeg kan planlegge arbeidet bedre sammen med lastebilsjåførene, slik at vi har materialene på riktig sted. Det gir mye bedre presisjon i arbeidet.


Sikkert redskapsbytteDen automatiske redskapsgjenkjenningen i MC1-programvaren sørger for at Tony Roos alltid bruker riktig skuff.

En annen funksjon som Roos synes er praktisk i bruk, er Autosnap-funksjonen som sammen med den automatiske redskapsgjenkjenningen gjør det lett å skifte redskap direkte i driftsskjermbildet.

Med Autosnap er det lett å finne og montere gjenstanden jeg trenger for å jobbe direkte på skjermen», forklarer Roos. «Når jeg skifter skuff eller redskap, noe jeg gjør mange ganger i løpet av dagen, hjelper det meg å få tilgang til skuffene direkte på panelet. Jeg trenger ikke å gå inn i menysystemet slik jeg måtte før, og jeg vet at jeg alltid bruker riktig skuff.»


Bedre skjermsynlighet i sterkt sollysMaskinstyringsløsningene fra Leica Geosystems er uunnværlige komponenter i det daglige arbeidet for maskinoperatørene i Taxus.

MCP80 med MC1 brukes hele tiden, og det er et viktig verktøy», sier Lennartsson.

Det nye panelet og programvaren har også bidratt til bedre arbeidsmiljø for operatørene, fordi løsningen er lettere å se i sterkt sollys.

«Før var bakgrunnsfargen svart, og det var noen ganger vanskelig å lese av skjermen når solen sto i bestemte posisjoner. Nå kan man velge lys bakgrunnsfarge, og det er stor forskjell», forklarer Lennartsson.

Når arbeidsdagen er over, tar Lennartsson ut MCP80-panelet slik at det ikke står i gravemaskinen over natten og er utsatt for tyveri.

«Panelet er robust, og det er ingen antenner som stikker ut, så man trenger ikke å være redd for å ødelegge noe», forklarer Jonathan.


Fjernstøtte gir enklere feilsøkingTaxus har valgt å abonnere på Leica Geosystems' Customer Care Packages (CCP), slik at de kan dra nytte av brukerstøtte via telefon, fjernstøtte på nettet, programvareoppdateringer, årlige servicekontroller og utvidet garanti.

Hvis Lennartsson trenger hjelp med utstyret, ringer han til brukerstøtteavdelingen hos Leica Geosystems, og får assistanse på telefon. Om nødvendig kan en tekniker få fjerntilgang til MCP80-panelet og se feilkoder, eller til og med fjernstyre panelet.

«Hvis det skjer noe og jeg trenger hjelp, trenger jeg det raskt. Det er en fornøyelse å kunne ringe brukerstøtteavdelingen eller få hjelp via fjernstøtte. De fleste problemer kan løses på telefon, men det har av og til skjedd at en servicetekniker har hjulpet meg ved å fjernstyre panelet», forklarer Lennartsson. «Det er en mye bedre løsning enn å vente på at en tekniker skal komme ut til meg på anlegget. Jeg trenger ikke å stå stille med maskinen, så jeg får gjort mer. Og jeg føler meg trygg på at jeg får rask hjelp hvis jeg trenger det.»


HxGN SmartNet og Leica ConXTaxus benytter mange tilkoblede produkter og tjenester fra Leica Geosystems, inkludert SmartNet og Leica ConX.

Lennartsson er interessert i automatiseringsteknologi, og liker å lære nye ting. Han bruker satellittposisjoneringstjenesten HxGN fra Leica Geosystems, og vet en del om den skybaserte samarbeidsplattformen ConX.

«Jeg bruker SmartNet hele tiden. Hovedfordelen sammenlignet med en tradisjonell totalstasjon, er at jeg alltid vet den nøyaktige posisjonen min og at jeg har alle posisjoner med meg når jeg kjører rundt. Jeg trenger ikke å bekymre meg for at en container eller noe annet blokkerer signalet», forklarer Lennartsson. «Jeg har ikke brukt ConX, men jeg vet at det er en praktisk løsning. Landmåleren kan sende filen direkte fra datamaskinen, og brukeren kan synkronisere filen direkte. Den store fordelen er at jeg ikke trenger å vente på at landmåleren skal komme ut til maskinen, og jeg slipper å bruke USB-minnepinne. Det er også sikrere enn de tradisjonelle metodene, fordi jeg slipper å ha folk rundt maskinen når vi for eksempel jobber i krevende miljøer.


Ettermarked og brukerstøtteEje Andersson vet at rask brukerstøtte er avgjørende i anleggsbransjen.

Taxus har brukt maskinstyring lenge. Det første utstyret ble kjøpt tilbake i 2005, under varemerket Scanlaser. Eje Andersson, som har oversikt over det daglige arbeidet i Taxus, forklarer hvor viktig fjernstøtten og samarbeidet med Leica Geosystems er.

«For oss er det viktig at vi får full respons på spørsmål rundt systemene vi har kjøpt, og at brukerstøtten er lett tilgjengelig og kunnskapsrik. Maskinoperatørene våre kan kontakte brukerstøtte direkte, og noen ganger gjør jeg det hvis vi har større spørsmål. For oss er det svært praktisk at operatørene har direkte kontakt med brukerstøtte, slik at de får riktig hjelp til riktig tid, og Leica Geosystems har topp kunnskaper om produktene sine», forklarer Andersson.

«Samarbeidet har fungert veldig bra opp gjennom årene. Leica Geosystems er en trygg partner for oss. Det er en fordel at de har et godt etablert forhold til landmålerne her i det vestlige Sverige. Når alle kjenner den samme teknologien, legger det grunnlaget for en felles forståelse», sier Andersson.

Kontakt Leica Geosystems

Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.
Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.