Samarbeid mellom Nordby Maskin og Leica Geosystems: en vinn-vinn-situasjon for alle

Kundehistorie

Leica Geosystems leverer totalløsninger til Nordby Maskin AS

Forfatter: Eskil Bjørshol, tekst: Native Media

Et anleggsprosjekt i et boligområde ved Minnesund i Norge involverer bygging av tre kilometer med grøfting og drenering, 90 000 tonn jordflytting og 13 000 m2 asfaltlegging. I fjor høst ble samarbeidet enda tettere da de bestilte full oppgradering av både maskinvare og programvare for 22 anleggsmaskiner. En beslutning Nordby Maskin definitivt ikke har angret på!

– Mange års tett samarbeid gjør Leica Geosystems til en svært pålitelig leverandør for oss. De leverer service og support som gjør at vi føler oss verdsatt som kunde. Tett samarbeid er viktig for å kunne utføre anleggsarbeidet raskt og effektivt, sier Ruben Wattum, prosjektingeniør hos Nordby Maskin AS.

Kombinasjonen av hastighet og produktivitet er viktig for et slikt prosjekt, som finner sted i et område med 230 bygninger. Maskinstyringsløsninger må fungerer optimalt.

– Vi valgte Leica Geosystems som totalleverandør siden de kan levere løsninger for alle maskiner, som traktorgravere, utstikkingsutstyr for landmålere, totalstasjoner, komprimeringsmaskiner, bulldosere osv. 

– Programvareplattformen Leica MC1 kan brukes på alle maskiner. Jeg vet ikke om andre leverandører med et like omfattende produktutvalg og det har stor betydning i slike prosjekter, sier Wattum.


Viktige innspill for R&D

Begge parter er fornøyd. Kundekontakt Kim-Alexander Bakken forklarer at tilbakemeldingen fra en kunde som Nordby Maskin gjør produktene bedre.

– Vi er både totalleverandør av maskinstyringsprodukter til Nordby Maskin og vi samarbeider om programvareutvikling. De er blant de første kundene i verden som tester den ny programvaren på anleggsmaskinene sine. Det betyr at vi mottar rask tilbakemelding om hva som fungerer og hva som må forbedres. Tillit og god dialog er til fordel for begge parter og bidrar til økt produktivitet, sier Bakken.

Tilkoblede løsninger fra Leica Geosystems levert til Nordby Maskin

– Jeg kjenner ikke til noen andre selskaper med en så omfattende produktportefølje, sier Ruben Wattum, prosjektingeniør hos Nordby Maskin AS.


Rask support

Leica Geosystems er en stor leverandør av maskinstyringsløsninger, men det betyr ikke at de er vanskelige å komme i kontakt med ved behov eller at kommunikasjonen foregår via en stort og upersonlig kundesenter.

– Vi ønsker å være lokalt til stede for kundene når de trenger oss. Målet er å tilby de beste løsningene til kundene våre, inkludert service og support. Joda, vi er et globalt selskap, men vi har også lokal tilstedeværelse med verksteder flere steder i Norge og serviceteknikere som kjører rundt til kunder. Vi har serviceteknikere i hele Norge og døgnåpen telefonsupport, fortsetter Bakken.

Alle kan selvsagt lage en skryteliste, men det hjelper at Karl Martin Nordby, eier og forretningsutvikler hos Nordby Maskin, bekrefter påstandene.

– Vi valgte Leica Geosystems på grunn av den globale organisasjonen og kompetansen de besitter. Det omfattende produktutvalget og maskinstyringsløsninger for alle maskinene vi trenger, bidrar til at vi bare har behov for én leverandør. Dette sparer oss både for tid og penger. Og det betyr mye for oss, forklarer Nordby fra hovedkontoret i Nannestad.

 Maskinvare- og programvareplattform


– I tillegg til å være en totalleverandør av løsninger til Nordby Maskin, har vi også inngått et samarbeid om programvareutvikling. De er blant de første kundene i verden som tester ny programvare på anleggsmaskinene sine, sier Kim-Alexander Bakken, kundekontakt hos Leica Geosystems.

Vinn-vinn for begge parter

Tilbake i nordavinden på Minnesund ser vi at anleggsarbeidet er godt i gang, og prosjektet forventes å være ferdigstilt til høsten. Utstikkingene er allerede unnagjort og nå består arbeidet av mye graving og grunnarbeid. Ruben Wattum forklarer at prosjektet neppe hadde vært like effektivt uten god planlegging og hjelp fra tilkoblede løsninger.

– Dette er faktisk det perfekte prosjektet som viser fordelene med gode maskinstyringsløsninger. Vi startet anleggsarbeidet på en digital plattform, slik at alle veier, grøfter og drenering er tilgjengelig med grøftemodeller. Og byggeprosessen går raskere siden maskinoperatøren i prinsippet kan bygge alt direkte, sier han.

Wattum har mer enn 10 000 timers erfaring fra gravmaskinarbeid og vet at fordelen med moderne teknologi er en vinn-vinn-situasjon for alle parter.

– Vi kunne selvsagt gjort alt dette uten maskinstyring, men det ville tatt mye lenger tid. Med løsningene fra Leica Geosystems og riktig opplæring, er det et enkelt valg.

– Vi bruker blant annet kortere tid på prosjekter som dette, og gir kostnadsbesparelser for kunden. Lavere miljøpåvirkning er også et viktig argument siden vi bruker kortere tid på prosjektet, fortsetter han.

Og her fra Minnesund er vi ganske sikre på at Nordby Maskin ikke har bestilt sine siste produkter fra Leica Geosystems.

 


Fakta om maskinstyringsløsningene til Nordby Maskin

  • Nordby Maskin AS har brukt 2D-maskinstyringsløsninger for gravemaskiner siden 2004 (levert av Scanlaser/Mikrofyn, nå Leica Geosystems)
  • 3D-maskinstyring med GNSS har vært i bruk siden 2006
  • Modellene lages hovedsakelig av egne ingeniører og arkitekter på kontoret og distribueres via ConX.
  • Mer enn 80 aktive prosjekter fra tidlig designfase til levering av endelig som bygget-dokumentasjon. Takket være maskinstyring kan dette gjøres av kun fire landmålere på stedet.
  • Alle prosjekter inkluderer 3D-/BIM-modeller for produksjon og dokumentasjon.
  • Nordby Maskin har mer enn 200 ansatte.

Kontakt oss om maskinstyring

Ta kontakt med oss for mer informasjon om våre maskinstyringsløsninger.
Ta kontakt med oss for mer informasjon om våre maskinstyringsløsninger.

Kontakt Leica Geosystems

Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.
Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.

Leica iCON iXE3 - 3D-system

Gravemaskinstyring for 2D- og 3D-applikasjoner: laser, GNSS eller TPS.
Gravemaskinstyring for 2D- og 3D-applikasjoner: laser, GNSS eller TPS.