Presist oppmalt substrat som grunnlag for sikre, holdbare gater

Eksempelstudie

Skrevet av: Ilona Bihlmayer

Bygg- og anleggsbransjen og veibyggingsbransjen står overfor stadig flere utfordringer. Når det gjelder bygging av motorveier, krever myndighetene raskere bygging for å holde trafikkforsinkelser og køer på et minimum. Blant de andre utfordringene er det økende antallet tunge transportkjøretøyer som følge av internasjonal varetransport, økt pendlertrafikk, den generelle økningen i antall biler på veiene, samt bilenes størrelse og vekt.

Derfor må aktører i bygg- og anleggsbransjen være spesielt nøye med å sikre at veiene blir sikrere og mer slitesterke, og at de varer lengre. Oppdragsgivernes planleggingsparametere og målverdier skal i teorien garantere at veien har optimal avrenning av overflatevann, god lastfordeling og holdbarhet.


Mer robuste og sikre veier takket være digitale måleløsninger

Bruk av digitale måleløsninger innen veibygging bidrar til å overføre disse målverdiene til presise faktiske verdier på bakken. Det var årsaken til at Stefan Stahl, leder for landmålingsavdelingen i LEONHARD WEISS, besluttet å bruke en digital løsning fra Leica Geosystems til fresearbeidet ved renoveringen av veibanen på A70 autobahn (BAB A70) i Tyskland, for å fremskynde arbeidet og sikre presisjonen.

Plandata og måleverdier for dette prosjektet i delstaten Bayern ble levert av veimyndighetene i Nord-Bayern i form av en designguide til entreprenøren. Når en vei skal renoveres, er fresing av det eksisterende veidekket et viktig steg. Nøyaktig frest substrat er en forutsetning for at det planerte asfaltunderlaget skal få presis helling og dossering, som spesifisert i designguiden.


Digitalisering skal øke effektiviteten og presisjonen uten å hemme fremdriften

“Målet i dette prosjektet er å bruke 3D-profilfresing til å lage et underlag med nøyaktig riktig profil, som vi deretter kan bygge på”, forklarer Stefan Stahl. Han trenger et system som er “raskt klart til bruks, slik at byggeprosessen ikke stopper opp”.

Brukervennlighet og minimalt med arbeid for å oppgradere fresemaskinene var også viktige faktorer da Stahl og teamet skulle velge målesystem.

Den enkle, GNSS-støttede freseløsningen fra Leica Geosystems oppfylte alle kravene, så Stahl valgte Leica iCON site Milling Pilot.

Innføringen av Milling Pilot-systemet gikk problemfritt, siden LEONHARD WEISS allerede brukte Leica iCON iCG70 og iCG60 anleggsrovere, CC80 anleggsstyring og iCON site-field programvare. iCON site-programvaren, som er utviklet spesifikt for posisjoneringsarbeid i anleggsbransjen, og som kjører på all Leica iCON-GNSS-maskinvare, var spesielt nyttig her.

“Det var enkelt for teamet vårt å bruke Milling Pilot. Programvaren er intuitiv, freseprosessen ble vist grafisk, og det hjalp oss å stille inn nøyaktig fresedybde”, understreker Stahl. En kort innføring i systemet på anlegget var det eneste som var nødvendig for at hele freseteamet kunne ta det i bruk.


En digital allround-løsning for anlegg og veibygging.

Prosjekter som dette håndteres i økende grad digitalt. I dette tilfellet ble det eksisterende anlegget målt opp digitalt av et ingeniørfirma, og dataene ble overført til iCON-programvaren.

Deretter ble målverdiene fra designguiden lastet inn i programvaren, og delta, delen som skal freses bort, ble beregnet. Gjennomgang av målverdier og hellingsverdier i to trinn ved hovedsettpunktene langs veien ga konsistent fresing uten ujevnheter.

Visualiseringsfunksjonen i programvaren betydde at den feilutsatte prosessen med sprøytemalt markering ikke var nødvendig, noe som sparte tid og kostnader sammenlignet med manuelle forberedelser. Ved veibygging påløper det også kostnader hvis man må legge på flere lag fordi fresingen har gått for dypt. Dette unngås også gjennom den økte presisjonen som systemet gir.


Enkel installasjon

iCON site Milling Pilot trenger bare en iCON-GNSS smartantenne, en CC80 kontroller og relevant programvare. Antennen på toppen av fresemaskinen, i dette tilfellet iCON gps 70 T, sender GNSS-korrigeringsdata til kontrolleren. Dataene fremstilles grafisk av programvaren.


Imponerende service og support fra Leica Geosystems

LEONHARD WEISS-teamet leide opprinnelig systemet for å se om det var riktig løsning for dem. Kort tid etterpå investerte de i sitt eget system. “Servicen og støtten vi fikk fra Leica Geosystems-teamet i Tyskland i testfasen og da vi installerte vårt eget system, var til enormt stor hjelp”, sier Stefan Stahl.

Stahl forteller videre at “Leica Geosystems-teamet satte opp en individuell installasjon bare for oss, der systemet fikk strøm rett fra maskinen og vi slapp å lade opp batterier”.

Som langvarig kunde av Leica Geosystems vet Stahl at han kan stole på at Leica Geosystems kan tilby støtte med et bredt utvalg av prosjekter, og konkluderte med at han “uten å nøle vil anbefale iCON site Milling Pilot på grunn av presisjonen og brukervennligheten. Dette og alle andre systemer fra Leica Geosystems som jeg har brukt, gjør jobben på anlegget enklere hver dag. Leicas serviceteam er alltid tilgjengelige for å besvare spørsmål og optimere prosessene våre.”Hele freseteamet i LEONHARD WEISS GmbH & Co. KG ble i løpet av kort tid kjent med betjeningen av iCON site Milling Pilot.

iCG70T er imponerende, ikke bare som en anleggsrover med presise GNSS-data, men også på taket på en fresemaskin.Totrinns forhåndsvisning gir presist freseresultat uten ujevnheterLeica iCON CC80 kontroller bruker iCON site-programvaren til å fremstille de angitte fresedybdene visuelt.

Kontakt Leica Geosystems

Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.
Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.