Bruk av 3D-maskinstyring på traktorgravere

Kundehistorie

Leica Geosystems støtter nå maskiner med svingbar bom

Forfatter og bilder: Arne Forsell

– En traktorgraver egner seg til grunnarbeid og alt mulig annet! Det er ganske enkelt en fantastisk maskin.

Det er kanskje store ord, men Jonas Kilsgård vet hva han snakker om. Han er andregenerasjon administrerende direktør i bedriften som faren hans grunnla for ca 30 år siden. Traktorgravere har alltid vært en viktig del av bedriftens maskinpark, og Jonas har praktisk talt vokst opp på en traktorgraver!

Du kan bruke traktorgraveren til alt, og den er enkel å transportere mellom byggeplasser. Den gir uendelige muligheter! Noen ser kanskje litt overrasket ut da vi kommer med maskinene våre, men det er før de ser hva vi kan gjøre med disse maskinene! Vi bruker Huddig traktorgravere sammen med gravemaskinene våre til alt grunnarbeid og alle byggeprosjekter.


Leica Geosystems støtter nå maskiner med svingbar bom

Frem til i dag har Jonas Kilsgård og resten av markedet manglet en effektiv maskinstyringsløsning for traktorgravere med svingbar bom. Den svenske produsenten Huddig AB har også jobbet med en maskinstyringsløsning. Utfordringen har vært å utvikle et system som både kan beregne bevegelsene til maskinen og den svingbare bommen. En slik løsning leveres nå av Leica Geosystems for alle Huddig traktorgravere.

– Alt er så mye enklere, sier Jonas Kilsgård. Tidligere kunne du være stolt hvis du fikk gjennomført et vellykket grunnarbeid. Men nå er det mye enklere. Det er nesten for enkelt å bruke en traktorgraver i dag.

Kungsängens Entreprenad har 11 ansatte og driver virksomhet nord for Stockholm og Mälardalen. Max Bjørklund jobber for tiden med fundamentering for boligprosjekter i Södertälje. Han leverer materialer og graver for tilknytning til offentlig vannforsyning og avløp, samt strømforsyning. Han bruker maskinen Huddig 1260 C, som er utstyrt med fabrikkmonterte sensorer, og Max styrer arbeidet fra MCP80-panelet i førerhuset.

Max vokste opp på gård. Han er 25 år, og traktorer har vært en del av livet hans siden barndommen. Skiftet fra traktorer til traktorgravere har vært enkelt, og han nyter virkelig alle mulighetene med 3D-maskinstyring.

Max Bjørklund har et par års erfaring med maskinstyring fra Leica Geosystems og har fullført opplæringen, men maskinstyring på traktorgravere er noe helt nytt for ham.

– Jeg kan jobbe mye mer uavhengig med maskinstyringsløsningen i førerhuset, sier han. Jeg trenger sjeldent hjelp med utstikking ettersom jeg allerede har nøyaktige posisjoner, høyder og hellingsverdier, noe som gir økt produktivitet. Og det var også veldig enkelt å lære seg det nye systemet.

Max starter arbeidet med referansemåling. Deretter tar han av seg skoene og klatrer opp i det komfortable førerhuset. Han jobber uavhengig og styrer alt fra førerhuset, med sømløs, uforstyrret, nøyaktig og effektiv arbeidsflyt.

Max Björklund bruker 3D-maskinstyring for Huddig traktorgravere 
Max sitter i sin Huddig traktorgraver med sensor for svingbar bom.

Maskinstyring bidrar til å spare både tid og penger

Maskinstyring bidrar til at Max, Kungsängens Entreprenad og entreprenøren sparer både tid og penger. Max liker å jobbe med Leica-panelet i den røde traktorgraveren sin. Han har også brukt maskiner fra andre produsenter, men synes Huddig er best.

Sjefen hans, Jonas Kilsgård, forklarer det slik:

– Hvis traktorgraveren kommer fra Huddig og maskinstyringsløsningen fra Leica Geosystems, har du det beste verktøyet på dagens marked!

 Jonas Kilsgard foran en Huddig traktorgraver med maskinstyring fra Leica Geosystems
Jonas Kilsgård er administrerende direktør hos Kungsängens Entreprenad.

Kontakt oss om maskinstyring

Ta kontakt med oss for mer informasjon om våre maskinstyringsløsninger.
Ta kontakt med oss for mer informasjon om våre maskinstyringsløsninger.

Kontakt Leica Geosystems

Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.
Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.

Leica iCON iXE3 - 3D-system

Gravemaskinstyring for 2D- og 3D-applikasjoner: laser, GNSS eller TPS.
Gravemaskinstyring for 2D- og 3D-applikasjoner: laser, GNSS eller TPS.