Unngå datatap – De tre grunnprinsippene ved bakkebasert laserskanning

mandag tirsdag torsdag mandag 18. mai 2020

Bakkebasert (terrestrisk) laserskanning er en prosess for å samle inn og analysere et fysisk område av den virkelige verden på steder det er vanskelig å få tilgang til, for å lage en digital representasjon som nøyaktig definerer de viktigste egenskapene ved objektene i dette området, f.eks. størrelse, form, beliggenhet, tilstand og avstand til andre objekter. Når du sender en laserstråle i alle retninger, fanger laserskannerne raskt millioner, og til og med milliarder av målepunkter i synsfeltet i omgivelsene og disse målepunktene omtales som en «punktsky». Når laserskannere brukes på riktig måte unngår du datatap og punktskyinformasjonen kan brukes til å opprette en digital 3D-modell som kan utforskes fra ulike betraktningsvinkler.

Disse 3D-modellene kan brukes i en lang rekke bruksområder for å tilfredsstille to viktige behov. Det første er tilgang til nøyaktige data, hovedsakelig ved å fryse en scene eller et rom i tid, deriblant bilder med høy oppløsning. Det andre er evnen til å analysere og manipulere dataene for å lage en digital representasjon av et sted. Modellene kan brukes som hjelpemiddel i en rettssak med en nøyaktig modell av et åsted for en kriminell handling, eller for å sikre at en scene til en forestilling på Broadway blir montert til rett tid, eller ved vedlikeholdsarbeid og renovasjonsprosjekter.

Det finnes tre hovedregler som sikrer at dataene analyseres nøyaktig. Disse tipsene er nyttige både hvis du er en erfaren landmåler og hvis du er nybegynner innen laserskanning.

 

1. Forstå prosjektforutsetningene før du starter

For det første må landmåleren forstå hvilken informasjon som trengs og hva skanneren kan brukes til. Laserskanningen gir mulighet til å fange opp alt, men fremdeles er det viktig å forstå hvilke prosjektdetaljer som er viktige. Dette kan være en patronhylse hvis du jobber med en rettsmedisinsk rapport eller en bestemt ventil hvis det handler om byggeaktivitet, eller antall rom som må skannes for å fange alle nødvendige data på korrekt måte og unngå misvisninger.

Med noen skannere må du for eksempel være i nærheten av et objekt for å få det nødvendige detaljnivået, mens andre skannere lar deg stå lenger unna objektet under datafangst. Å forstå hvilken informasjon som er nødvendig og hvordan du kan bruke skanneren optimalt bidrar til tidsbesparelser og kostbare etterkontroller på stedet. Det vil også forenkle dataregistreringen.

2. Skanneinnstillinger

Hvis du bruker en statisk laserskanner, må du tenke gjennom neste skanning og sørge for å ha fri sikt til neste sted. Siktlinjen er en rett linje til et punkt lenger unna, som er synlig uten hindringer. Når det er mulig, kan du besøke stedet før du skanner, spesielt hvis det er en stor jobb der du må utføre mer enn 100 skanninger. Å lage en skisse på forhånd kan hjelpe deg å identifisere skannestedene for å få det rette overlegget av skannedata med minimale forstyrrelser, slik at sluttdataene enkelt kan registreres i etterbehandlingen.

For å garantere riktig overlegging av data uten manglende punkter, må du også skanne stedet fra forrige skannebilde med fri sikt. Når du bruker laserskanner, kan du visualisere skannedataene som hentes inn umiddelbart på stedet ved hjelp av en mobil enhet, som nettbrett, og dessuten kan du forhåndsregistrere og sikre kvaliteten når du er i felten før du går tilbake til kontoret.

3. Overlegging er viktig

Hvis du skanner fra rom til rom, må du sørge for bildene overlapper hverandre. Hvis du skanner i midten av et rom og så vil bevege deg til gangen eller et annet rom, skal du ikke koble sammen de to bildene ved å plassere skanneren midt i døråpningen.

Laserskannerne kan bare innhente det de ser, og det er mulig at de ikke fanger opp veggene eller hjørnene i et rom fra denne posisjonen.

Tenk deg at du er laserskanneren, og snu deg 360 grader. Når du har gjort denne snubevegelsen, kan du tenke over hva du fikk med deg. Kanskje du fikk med deg alt, men trolig gikk du glipp av noen detaljer på veggen der døren eller du fikk kanskje ikke med deg et vertikalt objekt eller hjørne. Laserskanneren har tilsvarende begrensninger.

Med tilstrekkelig overlapping – mellom 60/40 – er det lettere å garantere komplett datafangst. Dette tipset bidrar også til å unngå misvisende data og unøyaktigheter som kan oppstå hvis du skanner for nært vegger eller andre objekter.

Når du har fulgt disse tre reglene og har samlet inn dataene, kan du bruke delings- og samarbeidsverktøy som Cyclone, TruView og CloudWorx for å få mest mulig ut av dataene dine.

Hvis du ønsker mer informasjon om våre laserskanningsløsninger, kan du lese mer her på nettstedet vårt, inkludert opplysninger om laserskanneren RTC360 og bildeskannere i BLK-serien. Det finnes også en serie med nyttige videoer på vår YouTube-kanal som handler om hvordan du får best utbytte av BLK-skannerne fra Leica Geosystems, inkludert denne BLK360-videoen. Det finnes så mange tilgjengelige og brukervennlige muligheter med laserskannerteknologi (når du har forstått rådene og tipsene jeg har delt med deg). Det er uten tvil et viktig øyeblikk for bransjen. Jeg ønsker deg lykke til med fremtidige skanninger og jeg setter pris på tilbakemelding om hva du synes den er mest nyttig til.



Kontakt

Les mer om laserskanning fra Leica, be om en demonstrasjon og opplev fordelene.

Sammenligningstabell for 3D-laserskannere

Last ned sammenligningstabellen for 3D-laserskannere for å sammenligne den tekniske informasjonen som gjelder for vårt utvalg av laserskannere. Basert på teknisk informasjon fra denne nedlastingen kan du bestemme deg for hvilken laserskanner som passer best for dine behov.


3D-laserskannerløsninger for landmålere

Det blir stadig flere leverandører av landmålingstjenester som bruker 3D-laserskanning for å gjenskape den fysiske virkeligheten og forvandle den til virtuelle omgivelser ved hjelp av programvare for å få verdifull og nyttig informasjon. Fra Leica ScanStation P30/40 for optimal nøyaktighet til P50 for lang rekkevidde, Leica RTC360 for høy produktivitet eller Leica BLK360 for trange steder og innendørs – du finner alltid en laserskannerløsning tilpasset prosjektet ditt.


Webinaropptak

Se våre fremtidige webinarer og de som er tilgjengelige på forespørsel.