Arbeid smartere og mer effektivt med maskinstyringsteknologi

Eksempelstudie

Skrevet av: Per Norell

Tommy Berntsson grunnla Lerbergs Entreprenad AB i 1989, og han har brukt maskinstyring siden år 2000. I dag bruker Lerbergs Entreprenad de fleste av Leica Geosystems' teknologier og tjenester.

«Når vi gjør investeringer, velger vi alltid det vi mener er den beste løsningen. Jeg har vært kunde hos Leica Geosystems i over 20 år, og jeg føler meg trygg på de tekniske løsningene og støtten», forklarer Berntsson, som er viseadministrerende direktør i selskapet.

Lerbergs Entreprenad ligger i Kungsbacka i Sverige, og tilbyr alle typer bygg- og anleggsarbeid. I mange av prosjektene fungerer Lerbergs Entreprenad som underleverandør til større selskaper som Skanska, NCC, Peab, Implenia, Serneke og Veidekke. Maskinparken består av 25 gravemaskiner, hjullastere og lastebiler. Gravemaskinene utgjør den aller største delen av maskinene.

Tommy Berntsson har lang erfaring med maskinstyring. «Vi begynte å bruke maskinstyring for 20 år siden. Jeg skjønte tidlig at vi kunne jobbe smartere og mer effektivt, selv da teknologien ikke var så utviklet som den er i dag. Den gangen jobbet vi med rotasjonslasere, og senere med én og to graderingslaserstyringer uten GPS. Det har skjedd mye de siste 20 årene, og det føles godt å ha vært en del av denne utviklingen», sier Berntsson.


Utforsker PowerSnap-teknologienDaniel Laurison i sin 250E Volvo gravemaskin.

Daniel Laurison er gravemaskinoperatør og jobber på et tunnelprosjekt i Varberg, som underleverandør til selskapet Implenia. Han kjører en beltegående Volvo 250E gravemaskin, og har bruk Leica Geosystems’ MCP80-panel og MC1-programvare siden 2019.

Laurison synes at MCP80-panelet er svært praktisk, spesielt PowerSnap-funksjonen, som gjør det raskt og enkelt å flytte panelet mellom ulike maskiner.

«MC1-maskinstyringsløsningen har større display enn det gamle panelet, og det er svært robust, noe som er en fordel når man jobber i krevende miljøer. Den største fordelen for meg er dokkingstasjonen, som gjør at jeg raskt kan ta med meg panelet. Av sikkerhetsårsaker fjerner jeg alltid panelet fra maskinen og låser det inn når dagen er over», forklarer Laurison.

Det utskiftbare Leica MCP80-panelet sammen med den allsidige maskinstyringsløsningen Leica MC1 3D er utviklet for bruk på alle typer anleggsmaskiner, inkludert:

  • Gravemaskiner og hjullastere
  • Bulldosere og skraper
  • Belegningsmaskiner, kaldskraper og valser
  • Boremaskiner og pelemaskiner
  • Prepareringsmaskiner

Under arbeidet på tunnelprosjektet i Varberg har Laurison dradd nytte av det kabelfrie panelet med multi-berøringsskjerm og faste knapper. Takket være det brukervennlige grensesnittet, som er kompatibelt med ulike anleggsmaskiner og utforminger, kan han raskt montere panelet i alle typer maskiner. «Fordelen med MC1 er det brukervennlige grensesnittet og den logiske organiseringen av prosjektfilene. Panelet gir god oversikt over de ulike kategoriene uten at man må åpne flere undermenyer for å finne riktig modell å jobbe med», sier Laurison.


Bedre oversikt over anlegget med maskinstyringLerbergs Entreprenad har vært kunde hos Leica Geosystems i over 20 år.

Daniel Laurisons kollega Jim Götthesson jobbet på et prosjekt av en helt annen type, en arkeologisk utgraving. Jim kjører en Volvo 235E beltegående gravemaskin, og har foreløpig ikke så mye erfaring med den nye maskinstyringsløsningen fra Leica Geosystems.

«På akkurat dette prosjektet har jeg ikke brukt maskinstyring så mye sammenlignet med når jeg jobber med grøfting, fundamenter eller planering. Førsteinntrykket er at MC1 er en svært smidig programvare der man kan bevege seg rundt i modellen og se hele anlegget på skjermen. Jeg får bedre oversikt, og det føles mer som en reell tegning», forklarer Götthesson.

Götthesson forteller også at han liker å lære ny teknologi, og spesielt med MC1, fordi det er lett å navigere og programvaren er så intuitiv at læringskurven blir kort.

«Jeg har brukt den gamle teknologien lenge, og jeg kjenner den svært godt, men det å lære nye ting er en del av utviklingen. Det er alltid ganske mye å lære når man får ny programvare», sier Götthesson.


Med satellittposisjonering er det ikke lenger nødvendig å være i nærheten av en basestasjon.Hexagons GNSS-korrigeringstjeneste i kombinasjon med maskinstyringsløsningene i Leica Geosystems' iCON-portefølje leverer styring og kontroll av jordflyttingststyr for presis graving, planering og belegning. HxGN SmartNet gir best dekning og døgnkontinuerlig drift med mer enn 4500 referansestasjoner over hele verden. 

Noen av maskinene til Lerbergs Entreprenad har abonnement på SmartNet, og mottar GNSS-korrigeringer for bedre posisjonering og centimeternøyaktighet med én mottaker.

«Fordelen med å abonnere på SmartNet, er at man ikke er så bundet som når man jobber mot en basestasjon. Med SmartNet er vi alltid tilkoblet, og selv når vi ikke har prosjektmodellen tilgjengelig, vet vi hvilken høyde vi skal jobbe ut fra», forklarer Berntsson.


Fordeler med fjernstøttetjenestenDa Lerbergs Entreprenad besluttet å investere i digitalisering av maskinparken, var kundeservice og ekspertstøtte en viktig grunn til at valget falt på Leica Geosystems.

Lerbergs Entreprenad abonnerer på Leica Geosystems’ Customer Care Package (CCP), som gir dem støtte i felten og fjernstøtte via Internett, programvareoppdateringer, årlige servicekontroller og utvidet garanti.

«Vi bruker alle tjenestene i CCP. Serviceteknikerne kalibrerer maskinene og oppgraderer programvaren her hos oss», sier Berntsson.

Operatørene har direkte kontakt med supportavdelingen hos Leica Geosystems, slik at de kan be om hjelp og dra nytte av fjernstøtte via programvaren hvis det oppstår problemer.

«Vi er 30 ansatte, og jeg har ikke kjørt gravemaskin på flere år nå», sier Berntsson. «Jeg har ikke lenger detaljert informasjon om den nyeste teknologien. Det er en fordel at maskinoperatørene kan kontakte kundestøtte direkte i stedet for å gå via meg.»

Jim Göthesson bruker Leica Geosystems’ tekniske støtte, og har direkte kontakt med en av produktekspertene hos Leica Geosystems. «Jeg ringer kundestøtte når jeg trenger dem, og får rask hjelp. Hvis teknikeren jeg vanligvis bruker ikke klarer å løse problemet, får han hjelp fra en annen tekniker.»


Hvorfor gode støttetjenester er viktige.Møt Tommy Berntsson, grunnlegger av Lerbergs Entreprenad.

De fleste av kontraktene til Lerbergs Entreprenad er basert på timebetaling, og kontraktørene leier flere av maskinene og operatørene deres. Det er viktig at ingenting går galt.

«Utstikking på byggeplassen er ikke så vanlig lenger, fordi det meste gjøres på datamaskinen. Hvis maskinstyringsløsningen ikke fungerer, stopper alt opp. Derfor er det viktig med støtte og raske tilbakemeldinger, for eksempel fjernstøtte. Vi kan ikke vente i timevis når produksjonen har stoppet opp», forklarer Berntsson.

For Lerbergs Entreprenad er det viktig å holde seg oppdatert på den teknologiske utviklingen og være ledende på markedet, ikke bare for virksomhetens skyld, men også for de ansatte.

«Jeg vil at vi skal være oppdatert på teknologien i bransjen», sier Berntsson. «Det samme gjelder maskinparken. Jeg vil ha nye maskiner med det nyeste utstyret. Det er også viktig for operatørene. Med gode maskiner og moderne teknologi blir jobben morsommere, og det støtter det daglige arbeidet. Vi kjøper eksklusive produkter når vi investerer.»

Berntsson har vært kunde hos Leica Geosystems i 20 år, og oppgir følgende som en av mange årsaker til at han føler seg trygg når han samarbeider med oss: «Teknologien er ledende, og forholdet til ekspertene hos Leica Geosystems er ukomplisert. Jeg føler meg komfortabel og trygg med dem.»

Kontakt Leica Geosystems

Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.
Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.