2D-maskinstyring for teglverk

Kundehistorie

Strøjer Tegl med 2D-maskinstyring

Forfatter: Karina Lykke Lumholt
Videoredigering: Pamela Almeida

2D-maskinstyring fra Leica Geosystems er den riktige løsningen for Strøjer Tegl siden de har behov for å lagre leire både innendørs og utendørs

 

Niels Opstrup har vært tvunget til å oppholde seg i Danmark under koronapandemien. Niels, med bakgrunn som ingeniør og som til vanlig jobber i sin egen opplevelsesbedrift i São Paulo i Brasil, jobber for tiden på det 150 år gamle familieeide teglverket Strøjer Tegl. Niels har inngått en avtale om å jobbe med optimalisering og dokumentasjon av bedriftens arbeidsprosesser og produksjon, men han er heller ikke redd for å kjøre bulldoseren som lagrer leiren før den brukes i teglproduksjonen.

Som en del av en betydelig investering i produksjonsanlegget og arbeidsprosesser, bruker Strøjer Tegl en Caterpillar bulldoser utstyrt med en 2D-maskinstyringsløsning fra Leica Geosystems.


2D kan brukes både innendørs og utendørs

Hver dag ankommer ca. 25 lastebiler med leire fra lokale leirforekomster. Den røde leiren som brukes til rød teglstein kan lagres ute, mens blåleiren som gir gulfarget tegl må lagres under tak. Leiren lagres i to uker før den brukes i teglproduksjonen. Sammenlignet med 3D-maskinstyringsløsninger som trenger tydelig satellittvisning, kan 2D-maskinstyring brukes med en rotasjonslaser og lasermottakere på maskinen både innendørs og utendørs.

2D-løsningen er brukervennlig og todimensjonal: høyde og helling – og det er nettopp hva denne kunden har behov for når leiren ligger i en haug med 3 % helling. Innendørs er det mindre plass og blåleiren legges derfor i en haug med 12 % helling.

– Vi mottar leire med svært forskjellig sammensetning. Grovt sett kan den inndeles i tykk og mager leire, og den må blandes på riktig måte for å oppnå riktig teglkvalitet. Vi legger leiren i horisontale lag på 10 cm, og ved produksjon graver vi vertikalt for å oppnå den riktige blandingen. På denne måten blir leiren forhåndsblandet før endelig blanding under produksjon, forklarer Niels.

2D-maskinstyring for bulldosere Niels Opstrup foran bulldoseren med 2D-maskinstyring som jobber under tak.

Brukervennlig 2D-løsning

– Det er enkelt å sette opp systemet når vi legger et nytt lag, forklarer Niels.

– Jeg starter med å posisjonere laseren som brukes til å styre maskinen. Deretter taster jeg inn høyde- og hellingsverdiene. Løsningen lagrer den siste høyden og jeg legger bare til 10 cm. I førerhuset er det også enkelt: Du fanger opp laseren, setter bulldoseren i automodus og kjører i vei, sier Niels.

Kasper Damsø startet opprinnelig som konsulent for å gjennomføre et mer sømløst generasjonsskifte, men har nå jobbet som adm. dir. hos Strøjer Tegl siden 2017. Kasper og Niels har en felles og interessant fortid fra Sirius-patruljen på Grønland. Kasper har jobbet 15 år som kaptein, utdanningsleder i forsvarsdepartementet og har en mastergrad i psykologi. Kasper har også jobbet som livvakt for Britney Spears!  

– Vi har alltid levert høy teglkvalitet, men takket være maskinstyringen har vi nå verdifull informasjon om plasseringen av de ulike leirlagene. Dette bidrar til redusert avfall under kvalitetskontroll, forklarer Kasper.

Strøjer Tegl er i dag et imponerende teglverk som er bygget med egenprodusert tegl, og har i tillegg en stor veteranbilsamling. Strøjer Tegl produserer ca. 60 tonn tegl hvert år og er en moderne og suksessrik bedrift, og et av de siste teglverkene i Danmark.

 2D-maskinstyring bidrar til bedre kvalitetskontroll på teglverk Kasper Damsø, adm. dir. brukte talentene sine til å gjennomføre et sømløst generasjonsskifte hos Strøjer Tegl.

Kontakt oss om maskinstyring

Ta kontakt med oss for mer informasjon om våre maskinstyringsløsninger.
Ta kontakt med oss for mer informasjon om våre maskinstyringsløsninger.

Kontakt Leica Geosystems

Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.
Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.

Leica iCON iXE3 - 3D-system

Gravemaskinstyring for 2D- og 3D-applikasjoner: laser, GNSS eller TPS.
Gravemaskinstyring for 2D- og 3D-applikasjoner: laser, GNSS eller TPS.