En invitasjon inn i førerhuset på peleriggen til Henrik Bergman

Eksempelstudie

Skrevet av: Arne Forsell

En bunt Wunderbaum-luftfriskere i fargene til det amerikanske flagget henger på høyre side av frontruten i pelemaskinen til Henrik Bergman. MCP80 3D-maskinkontrollpanelet fra Leica Geosystems er trygt montert i det venstre hjørnet. Det er robust og vanntett, og har tydelig merking og en stor berøringsskjerm. Det viser den nye Leica MC1-programvare, som er fellesplattformen for alle maskinstyringsløsninger fra Leica Geosystems.

Bergman sitter tilbakelent i sokkelesten med øreklokker og mørke solbriller for å beskytte mot solen. Han er omgitt av skjermene og styrespakene i maskinen. Treskoene står pent oppstilt ved døren til førerhuset. Teppet inne i kupeen er rent og velstelt. Bergmans arbeidsplass inne i den enorme peleriggen er komfortabelt og koselig.

“Jeg vil naturligvis ha det ryddig og fint her inne”, sier Bergman med et stolt smil. “Jeg tilbringer faktisk mer tid her inne enn hjemme.”


Bakkestabilisering for 700 nye leiligheter

Maskinstyring brukes til bakkestabilisering med pelemaskiner.

Peleriggen driver de løftede betongpelene ned i bakken, som de tordnende, rytmiske hjerteslagene til en dinosaur. Tårnet er 22 meter høyt, og rambukken veier 5 tonn og faller fra en høyde på 1,2 meter. Betongpelene ser nesten skjøre ut der de ligger på den ujevne bakken.

De løftes opp i tårnet på peleriggen én etter én, og styres inn i styreskinnen av operatørens dyktige manøvrering. Pelen henger nesten apatisk i maskinen før den senkes forsiktig og presist ned i posisjonen som er programmert i maskinstyringsløsningen. Den første delen av pelen glir lett ned i den leirholdige jorden, men friksjonen øker gradvis, og hammeren må tas i bruk.

En ny pele monteres over den første. Leirjorden vibrerer, og treplaten som fungerer som støtdemper mellom de to pelene begynner å brenne av friksjonen. Utenfor er støyen nesten smertefull, men Bergman forsikrer oss om at det ikke er plagsomt inne i maskinen.

“Det er faktisk verre når du står et stykke fra pelen, fordi lyden reflekteres av omgivelsene slik at effekten forsterkes. Inne i førerhuset hører jeg ingenting”, forklarer Bergman. Riggoperatøren sitter avslappet i førersetet og overvåker arbeidet på MCP80-panelet på venstre side av førerhuset.

Anlegget der Bergman jobber ligger i Enköping, i boligområdet Älvdansen nord for Stockholm. Kommunen bygger 700 nye leiligheter, et aldershjem og en barnehage. Selskapet PEAB Grundläggning er engasjert for å håndtere bakkestabiliseringen, inkludert pelingen. Det er her Bergman og peleriggen hans med Leica iRP3 3D maskinstyringsløsning kommer inn i bildet.

Prosjektet omfatter 214 betongpeler. Pelemønsteret og all annen informasjon om arbeidet er programmert inn i maskinstyringsløsningen til Bergman. Det er ikke lenger behov for manuell utstikking av pelehullene, og Bergman bruker pelemønsteret på skjermen til å styre maskinen til riktig posisjon for hver pel. Dokumentasjon av utført arbeid logges også av løsningen. Dette gjør det daglige arbeidet enklere for operatøren. Bergman og maskinen hans kan jobbe mer uavhengig, og tids- og kostnadsbesparelsene er betydelige.


En dedikert peleriggoperatør

Bullseye-visningen veileder operatøren slik at maskinredskapet peker i riktig retning.

Hvis du trenger konkrete råd fra noen som har jobbet med maskinstyring for pelemaskiner, er Henrik Bergman den rette å spørre. Han har jobbet med pelemaskiner i 14 år, takket være svigerfaren Tommy, som fikk ham inn i virksomheten. Bergman pleide å jobbe som lastebilsjåfør, men Tommy ba ham bli med i peleselskapet han jobbet for den gangen. Selskapet ble dessverre nedlagt, og begge sto uten jobb.

Deretter ble Bergman ansatt av PEAB Grundläggning, og det var hans tur til å anbefale Tommy til den nye arbeidsgiveren. “Og resten er historie”, sier Bergman med et smil.

I hjembyen Stora Skedvi har Bergman en typisk svensk skogsgård der han bor sammen med kone og to barn. På fritiden liker han å snekre og jobbe på de to veteranbilene han har i garasjen, en Ford-49 som har skaffet ham en premie på Elmia-utstillingen, og en A-Ford fra 1928. Og hvis man ser godt etter blant tatoveringene på armen hans, finner man en hotrod-bil.


Tidsbesparende maskinstyring ved peling under vann

For to år siden ble PEAB Grundläggning engasjert til et prosjekt i havnen i svenske Hudiksvall. Dette var det første prosjektet der en pelemaskin fra PEAB Grundläggning ble utstyrt med en maskinstyringsløsning fra Leica Geosystems. Siden den gang har Bergman, teamet hans og Junttan-pelemaskinen deltatt i et pilotprosjekt i forbindelse med utvikling av maskinstyringsløsningen – et prosjekt Bergman har satt stor pris på.

“Alle i teamet har deltatt i prosjektet, og Leica Geosystems lyttet til innspillene våre. Vi sparer mye tid og kostnader fordi vi ikke trenger landmålere på anlegget hele tiden. Manuell utstikking kan ta opptil 20–30 minutter for hver pel. I dag kan vi sette ned fem peler på den samme tiden”, forklarer Bergman.

Bergman beskriver et annet stort prosjekt i nærheten av Stockholm, bygging av en vannrørledning fra fastlandet til øya Lovön.

“Prosjektet innebar 1 kilometer med 88 stålpeler i par under vannet, for å støtte opp vannrøret. Vi jobbet sammen med dykkere, og vi oppdaget snart hvor mye tid vi kunne spare når vi jobbet “blindt» under vann og slapp å vente på landmåling for hver pel.”

Etter å ha jobbet med maskinstyringsløsningen fra Leica Geosystems i flere år, har Bergman bare gode erfaringer.

“Man kan egentlig ikke ønske seg noe mer. Systemet er enestående, det holder kostnadene nede og programvaren er lett å lære. Jeg har aldri opplevd noen problemer med løsningen. Leica Geosystems holder hva de lover, og hvis PEAB Grundläggning skal kjøpe en ny maskin i fremtiden, kommer den helt sikkert til å være utstyrt med en Leica iRP3-løsning”, sier Bergman.

Kontakt Leica Geosystems

Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.
Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.