Snøpreparering til verdenscupen

Eksempelstudie

Skrevet av: Karina Lumholt

Skianlegget Idre Fjäll i det sentrale Sverige var nylig vertskap for den fjerde verdenscupen i skicross, som ble arrangert av det internasjonale skiforbundet FIS. Skicross er en hurtig skisport med raske svinger og høye hopp, der flere løpere kjører ned løypen samtidig. Sporten er kjent for å være publikumsvennlig og morsom å se på.


Bygging av en skicrossløype

Bygging av en skicrossløype
Løypen til verdenscupen i skicross ble bygget med Leica iCON alpine-løsningen.
Kilde: Idre Fjäll


iCON alpine snøhåndteringsløsning fra Leica Geosystems ble brukt til å preparere løypen og måle den nøyaktige høyden til hoppene og svingene for å sikre en trygg og rettferdig konkurranse. Designmodellen for løypen leses av maskinstyringsløsningen som er installert på prepareringsmaskinen, og er basert på terrengmålinger som ble utført om sommeren. De nøyaktige snødybdene kan beregnes når løypen skal bygges.

“Vi brukte også iCON alpine-løsningen til å måle høyden på haugene med lagret snø, og vi brukte droner til å beregne nøyaktig hvor mye snø vi hadde på lager og hvor mye kunstsnø vi måtte produsere”, forklarer Jonas Pålsson, som kjører prepareringsmaskin i Idre Fjäll.

Pålsson har jobbet med iCON alpine-løsningen i flere år – Idre Fjäll var det første skianlegget i Skandinavia som tok i bruk Leica Geosystems' 3D-løsning for måling av snødybde og håndtering av snø.

“Jeg bruker iCON alpine-løsningen hele tiden i de vanlige løypene. Jeg bruker løsningen til å måle snødybder og planlegge på et tidlig stadium om et område trenger mer snø. Det sparer ikke bare verdifull tid, men også kostnader, fordi snøproduksjonen kan beregnes mer nøyaktig”, forklarer Pålsson.

Idre Fjäll begynte med en lokal GNSS-basestasjon plassert helt på toppen. For å sikre kontinuerlig tilkobling og presise målinger for maskinene, abonnerer skianlegget nå på HxGN SmartNet, verdens største nettverk av referansestasjoner, som en del av Leica iCON alpine-løsningen.


Implementering av miljøvennlig teknologi i Idre Fjäll

Implementering av miljøvennlig teknologi i Idre Fjäll


Planleggingen av en skicrosskonkurranse starter lenge før turneringen arrangeres. Idre Fjäll lagrer hvert år snø fra én sesong til den neste under et filtteppe i to lag med 2-3 millimeters tykkelse.

“I år har vi lagret totalt 260 000 kubikkmeter snø”, forklarer Lars Fagrell, driftsleder i Idre Fjäll. “Vi lagret snøen fra fjorårets skicrossløype, og selv om 2018 var en rekordvarm sommer, hadde vi nok snø til å bygge løypen med mindre kunstsnø.”

Idre Fjäll bruker ulike teknologiske løsninger, for eksempel iCON alpine-løsningen, for å være et miljøvennlig og snøsikkert anlegg.

“Vi produserer totalt 1 500 000 kubikkmeter kunstsnø hver sesong”, sier Fagrell. “Hvis vi kan lagre 10 til 20 prosent av snøen fra det foregående året, innebærer det store kostnadsreduksjoner for oss. Leica iCON alpine-løsningen hjelper oss å ha kontroll over snømassene, slik at vi kan legge på nøyaktige dybder med kunstsnø og lagret natursnø.”</p>


Effektiv snøhåndtering

Jonas Pålsson arbeider med Leica iCON alpine-løsninger i Idre Fjäll 
Jonas Pålsson arbeider med Leica iCON alpine-løsninger i Idre Fjäll

Idre Fjäll var også vertskap for verdenscupen i skicross i år, og laget den bratteste preparerte løypen “Chocken», eller “Sjokket” til dette formålet. Speed ski-utøvere kan nå hastigheter på over 200 kilometer i timen – og det krever at løypen er 100 prosent oppbygget og preparert. Idre Fjäll bruker iCON alpine-løsningen til å lage den bratteste skiløypen i Skandinavia.

Store konkurranser krever effektiv snøhåndtering, og bidrar til å forlenge skisesongen for hele anlegget. Utstyrt med iCON alpine-løsningen var Idre Fjäll klare til å åpne langrennsløypene allerede tidlig på høsten, og vintersesongen varer til én uke etter påske, før sommeraktivitetene tar over.

Our Latest News

Find out about the latest happenings with Leica Geosystems brands.
Find out about the latest happenings with Leica Geosystems brands.

Contact Leica Geosystems

Want to learn more? We're here to answer your questions.

Want to learn more? We're here to answer your questions.

Reporter 86

Download Reporter PDF
Download Reporter PDF

Around the world customer images

Around the world. Any day. Any application.
Around the world. Any day. Any application.